Predstavljena monografija “Vjera kao pjesma”

Prijatelji ansambla Collegium pro musica sacra i drugi poklonici crkvene glazbe okupili su se u ponedjeljak 20. veljače u dvorani „Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu na predstavljanju monumentalne monografije don Antona Šuljića „Vjera kao pjesma”. Monografiju su zajedno objavili ansambl i Kršćanska sadašnjost o 45 godini djelovanja Collegiuma. Predstavljanju su nazočili i krčki biskup Ivica Petanjak, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, vrhovna poglavarica Družbe Naše Gospe s. Martina Koprivnjak, kao i poseban gost prof. emeritus Ivan Golub, iz čije je misli u okviru jednog predavanja na simpoziju o 25. obljetnici Collegiuma izdvojen i sam naslov monografije.
Predstavljanju monografije nazočili su i krčki svećenici Franjo Velčić, Saša ilijić, Robert Zubović i Jerko Valković.

Okupljenima su se obratili biskup Šaško te direktor Kršćanske sadašnjosti dr. Stjepan Brebrić. Predstavljanje monografije bila je prigoda čuti i dvoje nekada aktivnih članova ansambla, koji i danas prate njegov rad: prof. Seada Ivana Muhamedagića i prof. mr. Eve Kirchmayer Bilić.

Sadašnja umjetnička voditeljica Collegiuma s. Cecilija Pleša, koja je članica Collegiuma od njegova početka, istaknula je: “Zahvaljujem dragom Bogu za onu davnu djetinju viziju moje susestre s. Imakulate Malinke koja je misao pretvorila u djelo i okupila grupu Božjih zaljubljenika u svetu glazbu. Hvala s. Imakulati izmisliteljici, vizionarki, tragateljici, dirigentici, voditeljici, kako ju je nazvao prvi duhovnik fra Gabrijel Đurak, što se upustila u ovu Božju avanturu te svoju viziju po Božjoj providnosti pretvorila u djelo koje se zove Collegium pro musica sacra koji i danas pjesmom svjedoči svoju vjeru te njegovanjem i izvođenjem djela klasične kršćanske glazbene baštine duhovno obogaćuje kako članove kao izvodače, tako i slušatelje.“

Na kraju se okupljenima obratio i autor monografije don Anton Šuljić. „Čovjek osjeti da je najveća veličina kad je u službi nečeg velikog i važnog ili nekog velikog i važnog. A ja sam se tako osjetio. Moram priznati da nisam s velikim oduševljenjem prihvatio rad na ovoj knjizi, jer sam znao što to znači: sjedenje sate i sate, otkidanja od odmora i sna, nakon posla, ali u svakom slučaju kad je ovo završilo i kad je knjiga otisnuta osjećam se malenim pred velikim djelom u kojem sam smio biti sluga riječi. I zato sam večeras u sebi jako zahvalan Bogu i sestrama i Collegiumu da sam mogao doživjeti taj unutarnji dinamizam Božjega djelovanja, jer u vremenu kada je nastao Collegium tko bi očekivao da će od takvog malog zrna nastati tako velik plod. Zato sam pišući učio. Učio sam ono što nas je učio i naš učitelj Turčinović – „da se mora moći”. Uvijek se može ako imamo viziju, vjeru i, ako ustrajemo, možemo uspjeti. Collegium je lice kulture, lice vjere prema našem narodu i prema svijetu. I zato sam jako zahvalan Collegiu da sam mogao napisati ovu knjigu Collegiuma i naše Crkve“, istaknuo je Šuljić.

Bila je to prigoda i za praizvedbu skladbe „Psalam 100, Kliči Bogu zemljo sva!” koju je za mješoviti zbor o 45. obljetnici djelovanja skladao i Collegiumu posvetio Martin Völlinger. Izvedena je i skladba „Zdrava Devica”, iz Cithare octochorde koju je obradio Mato Lešćan te posvetio s. Imakulati Malinki za imendan (8. prosinca 1976.). Tom je skladbom Collegium pod vodstvom s. Imakulate u Jeruzalemu osvojio srebrnu medalju na međunarodnom zborskom natjecanju 1996. godine. Prisutni su imali prilike čuti marijansku antifonu „Alma Redemptoris Mater gregorijanski koral i višeglasje iz pera Giovannija Pierluigija da Palestrine koju je izvela Schola cantorum CPMS-a koja se u posljednjih nekoliko godina predano posvetila njegovanju i izvođenju gregorijanskog pjevanja i s njim povezanih djela renesansne polifonije. Na kraju su sadašnji i bivši članovi CPMS pod ravnanjem s. Imakulate izveli skladbu „Oče naš” Nikolaja Rimskog Korsakova. U znak zahvale, Renata Mihelčić je uime članova ansambla s. Imakulati predala umjetničko djelo Vere Reiser „Sv. Cecilija”. Kroz program je vodila mr. Tanja Popec.

Fotografije: Marija Belošević

Print Friendly, PDF & Email