Biskup Ivica predvodio obilježavanje lipanjskog Mahnićeva dana u Krčkoj katedrali

U ponedjeljak 14. lipnja, krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je misno slavlje u Krčkoj katedrali prigodom redovitog mjesečnog obilježavanja dana sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića.

Oslanjajući se na čitanja toga dana, posebice 2. poslanicu sv. Pavla Korinćanima, biskup je u propovijedi, između ostalog, poručio:

“Isus poziva svoje učenike, a to znači i nas danas, da žive na neočekivan način. Umjesto da na zlo odgovore zlom, što je prirodno najspontaniji odgovor, oni se moraju zlu suprotstaviti dobrim. Gledano čisto ljudski, to izgleda naivno i ponižavajuće, ali to je najdublji kršćanski stav kojeg je sam Isus živio, a sveti Pavao smatra osobitom Božjom objavom.
Ne uzimamo iz svog bogatstva da bismo drugima dali ono što bi moglo potaknuti naš ponos i našu oholost, već crpimo iz svog siromaštva i milošću Božjom možemo mnogima pomoći. To je paradoks apostolskog i duhovnog života: Gospodin nas ostavlja siromašnima, ostavlja nas u poteškoćama i tu se očituje njegova milost i sjaji njegova ljubav. »Siromašni, ali mnoge obogaćujemo«, ako u svom siromaštvu dopustimo Bogu da djeluje. Ostajući siromašni, siromašni u svakom smislu, u sebi uistinu prihvaćamo Božje bogatstvo, koje je drugačije naravi, kako bismo ga prenijeli drugima.
Molimo Gospodina da uveća radost našeg siromaštva, žalosti, neshvaćenosti pred svijetom, kako bismo ga mogli obogatiti Božjim dobrima.
Poznato je da je sluga Božji biskup Mahnić veoma dobro poznavao poslanice svetog Pavla i da su ga njegovi suvremenici zvali „našim svetim Pavlom,“ ne samo zato što je memorirao svetog Pavla nego očito i zato što je i sam živio duh najvećeg Apostola i što se kroz njegov život i djelo očitovao taj vatreni temperament koji je iza sebe dizao prašinu.
Neka i nam jedini učitelj Isus Krist, po primjeru i zagovoru svetog Pavla i sluge Božjeg biskupa Mahnića, danas udijeli Duha odvažnosti koji će se moći snalaziti u svim ovim kontrastima svijeta.”

Na kraju misnog slavlja, biskup Petanjak predvodio je molitvu za proglašenje blaženim i svetim Suge Božjega na njegovu grobu.

 

Print Friendly, PDF & Email