Izdan Nekrologij svećenika s područja Krčke biskupije

Omišaljski župnik i dekan dr. sc. Anton Bozanić priredio je, a Biskupija Krk izdala, nekrologij ili mrtvoslov (liber mortuorum) pokojnih biskupijskih svećenika ali i redovničkih svećenika i pripadnika drugih biskupija i redovničkih zajednica koji su po rođenju pripadali Krčkoj biskupiji pod nazivom Nekrologij svećenika s područja Krčke biskupije od 1900. godine. U njoj su, po uzoru na razne redovničke zajednice, kalendarski, za svaki pojedini dan u godini, unesena imena preminulih svećenika, biskupa i redovnika.

U prigodnom je slovu krčki biskup Ivica Petanjak izrazio nadu da će „ovaj nekrologij s radošću primiti oni koji će u njemu prepoznati mnoga njima znana imena, kao i oni mlađi koji žele graditi na onome što su njihova starija braća započela“. Priređivač Nekrologija, uz ostale korisne i poticajne priložene datosti, namijenio ga je prvenstveno svećenicima „da bude dnevni podsjetnik i poticaj na spomen i molitvu na one koji su nam bili dragi i još žive u našim sjećanjima, ali i za prijašnje koje osobno nismo poznavali a bili su nekada ovdje gdje smo mi sada“.

Stoga je ovaj Nekrologij zamišljen kao dnevni podsjetnik u kojeg možemo zaviriti i prisjetiti se molitvenim spomenom na one koji su nas prethodili.

⇒ Prelistajte uvodne stranice Nekrologija (klikom na pregledajte ih preko cijelog ekrana):

 

Print Friendly, PDF & Email