Biskup Ivica predvodio proslavu blagdana bl. Ivana Merza u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu

Ovogodišnji blagdan bl. Ivana Merza svečano je proslavljen u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, gdje se nalazi njegov grob, a koju je on svakodnevno posjećivao tijekom posljednjih šest godina svoga života.Uoči blagdana molila se devetnica bl. Ivanu koju su organizirali i predvodili  mladi iz SKACA. Posljednja tri dana devetnice večernju sv. misu slavio je i propovijedao p. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza. U svojim propovijedima pokazao je kako se bl. Ivan nakon iskustva rata postupno uzdizao prema svetosti živeći u raznim ambijentima u Beču i Parizu a kad je došao u Zagreb njegov svetački život zasjao je punim sjajem. Postulator je naglasio duhovne vježbe koje je bl. Ivan svake godine obavljao i koje su bile posebno sredstvo njegova uspona prema svetosti. U četvrtak 9. svibnja uoči samoga blagdana u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Bazilike održano je predstavljanje knjige Apostol Kristov dvojice braće Krešimira i Domagoja Jakumetovića, rodom iz Vukovara, a koji žive u Osijeku i veliki su štovatelji bl. Ivana. Njihovo svjedočenje što je bl. Ivan značio i znači i danas za njih, koji su u djetinjstvu proživjeli svu tragediju Vukovara, duboko se dojmilo svih nazočnih.  Na sam blagdan služene su sv. mise u Bazilici  i to sedam  sv. misa prije podne. U 10 sati sv. misu za đake i profesore škole “Dr. Ivan Merz” služio je rektor Bazilike i župnik p. Ivan Matić, a glavnu večernju sv. Misu u 19 sati vodio je i propovijedao krčki biskup Ivica Petanjak. U veoma dojmljivoj i nadahnutoj propovijedi  posebno je istaknuo činjenicu kako je bl. Ivan Merz u tako mladoj dobi postigao duhovnu zrelost što se posebno vidi iz njegovih brojnih tekstova posebice iz njegova Dnevnika. Svoju je propovijed biskup Petanjak započeo ovim riječima:

Više se puta nađemo u nelagodnoj situaciji kad o nekom svecu moramo govoriti, a o njemu imamo samo par najosnovnijih podataka. Kad je riječ o blaženom Ivanu Merzu, onda nije problem u malo, nego o puno, da ne kažem previše. Stojimo pred jednim dragocjenim rudnikom i ne znamo što da uzmemo iz tog preobilja… Dok sam ovih dana prelistavao stranice iz Blaženikova života postavljao sam si pitanje: ‘Kako je moguće da je netko u tako kratkom životnom vijeku mogao živjeti takvim intenzitetom, a da ništa nije preskočio u svom životu?’“ Potom je biskup ukratko izložio njegov život po raznim etapama i ambijentima gdje je živio da bi naglasak posebno stavio na njegov odnos prema žrtvi te je rekao: „S napunjenih 18 godina Merz je shvatio da život mora biti žrtva. Ne da može, nego da mora biti žrtva, te stoga piše 10. ožujka 1915. u svom dnevniku: ‘Život nam mora biti žrtva.’ Bl. Ivan je od najranije mladosti shvatio važnost žrtve kao sredstva kojim se nešto u životu postiže. Za tu je životnu žrtvu crpio snagu iz Kristove euharistijske žrtve koja se pretvarala u apostolat.“ Biskup Petanjak posebno je istaknuo s tim u vezi Ivanove riječi i odluku do čega je došao na kraju rata kad je 5. 2. 1918. zapisao u svome dnevniku: ‘Bilo bi grozno kad ovaj rat ne bi imao nikakve duševne koristi za me! Ne smijem onako živjeti kako sam živio prije rata. Moram započeti novi, preporođeni život u duhu novo-spoznatog katolicizma.’“ Na kraju je biskup Petanjak istaknuo vezu između bl. I. Merza i sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića. Naglasio je kako je bl. Ivan Merz posebno štovao biskupa Mahnića, inicijatora Hrvatskog katoličkog pokreta u koji se Merz uključio već u svojim studentskim danima, a godinu dana prije svoje smrti Merz je objavio posebno važan članak pod naslovom ‘Mahnićevim putem’  kojim je on već kročio od svoje mladosti.“

Za ovogodišnju proslavu blagdana bl. Ivana Postulatura je pripremila njegove relikvije (dijelovi od njegova orlovskog odijela) i koje su si Blaženikovi štovatelji mogli nabaviti. Svečanost u Bazilici završena je pjevanjem himne o čast bl. Ivana „Ivane o mužu vrli“ koja je bila komponirana i prvi puta izvedena na beatifikaciji bl. Ivana za koju je riječi napisao franjevac o. Ladislav Fišić a uglazbio je banjalučki biskup Franjo Komarica. Nakon završene svečanosti u crkvi, za štovatelje bl. Ivana prikazan je bio u Velikoj Dvorani  Pastoralnog centra film o blaženom Ivanu Merz “Život za ideale” poznatog redatelja Jakova Sedlara. Ovogodišnja proslava blagdana bl. Ivana Merza završit će u Bazilici Srca Isusova u četvrtak, 16. svibnja kada će u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika biti predstavljena Sabrana Djela bl. I. Merza objavljena u šest svezaka.

Print Friendly, PDF & Email