Biskup Ivica predvodio proslavu Velike Gospe u katedrali u Krku

Na svetkovinu Uznesenja bl. Djevice Marije  na nebo – Veliku Gospu biskup Ivica Petanjak predvodio je svečanu koncelebriranu misu u Krčkoj katedrali.

U propovijedi je istaknuo:

Danas, na najveći Marijin blagdan, na dan njezina uznesenja na nebo, evanđelje nas vodi na početak njezinog života. Tek je tako moguće razumjeti sav Marijin život, pa i slavni svršetak i proslavu.

Marija se i pred anđelom i pred Elizabetom predstavlja kao Službenica Božja. Ona je počašćena i Bogu neizmjerno zahvalna što ju je uzeo u svoju službu i što mu može služiti. Na taj je način Marija duboko ukorijenjena u cjelokupno poslanje Izabranog naroda i najveće likove povijesti spasenja. Čitav narod kao narod Božji i svatko osobno pozvan je služiti Bogu.

Slika svijeta i društvenog uređenja prije par tisuća godina bila je potpuno drugačija nego danas. Biti sluga, pa čak i rob, nije značilo kraj svijeta, nego se osoba i u takvom položaju mogla ostvariti i čak dostojanstveno živjeti.

Sluge i robovi svoje su dostojanstvo dobivali preko svojih gospodara. U Izraelu su oni poput članova obitelji. Imaju svoj ugled i dostojanstvo i zastupaju svoje gospodare ondje gdje oni ne mogu. Odnos među njima odnos je povjerenja. Onoga kome je nešto povjerio, gospodar smatra sposobnim, povjerljivim i poštenim. Što je gospodar ugledniji to raste i ugled njegovih slugu.

Što li je morala osjećati Marija koju je Bog izabrao za služenje. Bog je »pogledao neznatnost službenice svoje.« Mogao je pogledati i izabrati neku drugu, ali nije. Ovo je prilika koja se jednoć pruža i ne propušta. Odgovor može biti samo: »Da, hoću, prihvaćam!«, ali u punoj svijesti »Ja sam to što jesam zahvaljujući Božjem izabranju. I bit ću službenica Božja samo ako ostanem u njegovoj službi.« Participira na Božjem dostojanstvu i na Božjem pozivu i imat će taj ugled samo dok je i ako je u njegovoj službi. A da je to istina dokaz je njezina proslava i uzdignuće u nebesku slavu.

Što ovaj Marijin blagdan znači nama svakom pojedinom?
Tu gdje jesi moraš biti sluga – sluškinja. Svi koji žive s tobom moraju osjetiti tvoje služenje i svi se moraju i mogu njime okoristiti. Budući da te je Bog za tu službu izabrao i postavio trebaš mu zahvaljivati i trebaš ga poput Marije veličati. To je Marijin put, to je put slugu Božjih i svetaca i blaženika kroz cijelu povijest. A sve što prolaziš, a služiti nikad nije bilo lako, put je koji svatko osobno mora proći.

 

Print Friendly, PDF & Email