Biskup Ivica predvodio Vazmeno bdijenje u Krčkoj katedrali

Mons. Ivica Petanjak predvodio je Vazmeno bdjenje u Krčkoj katedrali, te se nakon Službe čitanja, vjernicima obratio prigodnom homilijom u kojoj je istaknuo sljedeće:

Isusovo je uskrsnuće ulazak u potpuno novi i drugačiji oblik i način postojanja. Nije povratak na staro, nego korak u novo.
Da je riječ o novosti i da se sada radi o novom identitetu Isusa Krista donosi nam upravo ovo današnje Matejevo evanđelje, iz usta anđela koji je ženama rekao : “Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.
Isus nakon uskrsnuća više nije Nazarećanin. On je sada Raspeti. To je njegov novi identitet. Raspeti je napisan velikim početnim slovom, jer to je od sada njegovo drugo ime.
Jasno da se radi o istoj osobi Isusu Kristu iz Nazareta, povijesnoj osobi, koji je podnio svoju muku i smrt u Jeruzalemu u točno određeno vrijeme, ali time što nakon uskrsnuća evanđelje stavlja naglasak na Isusa koji je bio raspet, a sad je živ, želi istaknuti Isusov novi oblik života, novi način postojanja. Njemu vrijeme i prostor više ništa ne znače i ni u čemu ga ne mogu ograničiti ili uvjetovati.
Isus se ne vraća u naše zemaljske kategorije prostora i vremena, jednostavno zato što se Bog u povijesti nikad ne ponavlja. Svako Božje djelo je original, jedinstven, neponovljiv, sa svojim specifičnim obilježjima.
Tako je i Isusovo uskrsnuće novi Božji stvaralački čin koji do sada nije postojao na svijetu, ali budući da se radi o istoj osobi Isusu Kristu, on i u tom novom stvaralačkom činu zadržava nešto od svoga dosadašnjeg života. Zadržava samo ono što je njega na posebni i jedinstveni način obilježilo i učinilo drugačijim od svih ostalih, a to su ožiljci razapinjanja. To je njegov raspoznajni znak. To je od sada njegov novi identitet i njegovo novo ime: Raspeti je uskrsno.
Netko će reći  da nije on jedini koji je bio raspet. Ali je jedini koji na sebi nije imao nikakvu krivicu i jedini koji je na križu umirao i molio za svoje neprijatelje i on je prvi koji je križ, koji je bio simbol prokletstva i odbačenosti od Boga i od ljudi, pretvorio u izvor blagoslova i spasenja.
Više od sedam milijardi ljudi na zemlji živi sada ovaj povijesni trenutak, a svatko od nas onome što živi daje svoj pečat, svoje obilježje, utiskuje svoj prepoznajni znak.
Za Pavla apostola postoji samo Krist raspeti i uskrsnuli. On je mjera i mjerilo svega. On je anticipacija ne samo novog čovjeka i novog čovječanstva, nego novog svijeta, novog neba i nove zemlje, novog poretka. Onoga što dolazi, što je ispred nas. Onoga »što oko nije vidjelo, i uho nije čulo, i u srce čovječje nije ušlo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube« (1 Kor 2,9) i koji vjeruju u uskrsnuće Isusovo.

Print Friendly, PDF & Email