Biskup Ivica u Malom Lošinju: Teško je danas odgojiti djecu, ali nije nemoguće

Krčki biskup Ivica Petanjak krstio je u nedjelju 5. siječnja u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju Katarinu-Ritu, sedmo dijete u obitelji Ružice i Ilije Mikić, te Luku, sedmo dijete u obitelji Antona i Danice Matić.

U propovijedi biskup Petanjak protumačio je nedjeljna čitanja rekavši kako Sirah i Ivan poručuju da Bog ne želi ostati nedohvatljiv, nego želi biti s nama. Mudri Sirah kaže da je Bog po svojoj mudrosti udario šator svoj među ljudima tj. Bog je došao među ljude i dijeli njihovu sudbinu.

„Dragi roditelji! Najprije čestitam i jednoj i drugoj obitelji na sedmom djetetu. Ako želimo ostati u duhu današnjih liturgijskih čitanja onda možemo reći da ste se i vi ovdje na zemlji dobro ušatorili. Da ste svoj šator udarili i postavili po svojoj djeci i time što ste ih rodili i donijeli na ovaj svijet. Dolazeći danas na ovu euharistiju i želeći da ova vaša djeca budu krštena, vi želite da se oni ukorijene u Isusa Krista, u svetu Crkvu Božju i u ovaj narod.

Morat ćete puno truda i znoja uložiti kako bi se uistinu ukorijenili i kako ih tolike ponude i zamamnosti svijeta ne bi izbrisale s lica zemlja.

Teško je danas odgojiti djecu, ali nije nemoguće, jer isto evanđelje danas kaže: Onima koji su prihvatili Isusa on im daje moć da postanu djeca Božja. O vjeri ovisi naše prihvaćanje rođenja Sina Božjega kao čovjeka i kao našeg Spasitelja. Ako vjerujemo onda primamo moć da postanemo djeca Božja. Tu je važna riječ moć.

Vjera ne daje samo mogućnost ili priliku da postanemo djeca Božja, nego daje moć, energiju, snagu, vitalnost.

Riječ Božja dolazi na svijet po rođenju djeteta, ali to dijete ima u sebi toliku moć, da onaj tko njega prihvati zajedno se s njim rađa. Krist se rađa zato da se mi rodimo odozgo, tj. drugačiji. Vi ste rodili ovu djecu, ali se i vi s njima ponovno rađate, ponovno prolazite put rasta, razvoja, odrastanja. Odgajate njih i odgajate sebe. Vječni putnici, vječno u iščekivanju, a opet čvrsto ukorijenjeni u Isusu Kristu, zaključio je biskup Petanjak.

Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem Brune Vlakančić, a na orguljama ih je pratio prof. Michael Fidcak, orguljaš iz Njemačke koji rado navraća u Mali Lošinj.

Na kraju je Marija Mikić, najstarije dijete iz obje obitelji, zahvalila biskupu Petanjku što je predvodio slavlje krštenja, župniku don  Robertu Zuboviću na stalnoj podršci, te posebno roditeljima.
„Kao najstarije od četrnaestero djece ove dvije obitelji koristim ovu priliku da zahvalim našim roditeljima, Anti i Danici i Iliji i Ružici: hvala vam, hvala vam za život! Hvala vam na ljubavi, strpljenju, hrabrosti i nesebičnosti koje ste pokazali primivši ne samo nas, najstariju djecu, nego svakoga od nas; što ste prihvatili odgovornost za Božje darove. Svako dijete je prilika i izazov, prilika za dublje gledanje Božjega lica, za sudjelovanje u Njegovu stvaralačkom djelu, ali i izazov na nebrojenim razinama koje mislim da ne trebam opisivati. Vrlo sam radosna što sam dio svoje velike obitelji i zahvalna sam na svemu što mi je dala i što mi još uvijek daje. Znam da ću uvijek imati prijatelje i da nikada neću biti sama“.

Čestitku obiteljima poslali su i predstavnici gradskih vlasti, gradonačelnica Ana Kučić sa suradnicima, a pročitao ju je župnik Zubović: „Poštovane obitelji Matić i Mikić! Veliku radost, koju dijelimo sa Vama,  osjećamo  u ovo blagdansko vrijeme kada vaši krštenici primaju krst i oblače se u Krista. Neka krštenje vaše djece bude samo početak njihova života okupanog Božjim blagoslovom i neka ih taj blagoslov koji danas primaju vodi kroz život i štiti od svakog iskušenja i nevolje“.

Iako je župa Mali Lošinj najveća hrvatska otočna župa, iz godine u godinu opada broj učenika. Ovakvi su slučajevi i ovakve obitelji svijetla točka koja pruža nadu, rekao je malološinjski župnik.

„Krštenje svakog djeteta u jednoj župnoj zajednici znak je njezine životnosti ali i duhovne vitalnosti. Proslava Božića ove godine još je radosnija i uzvišenija upravo zbog krštenja ove djece. Obitelji Matić i Mikić dolaze s Kosova i iz naše Bosne i Hercegovine. Mali Lošinj postao je za njih novi dom. Odmah su se uključili u pastoralni život župne zajednice.  Nositelji su obiteljskog pastorala i obiteljske zajednice. Djeca su uključena u čitače, ministrante, pjevače, orguljaše, mali zbor. Jedan otac je vjeroučitelj i radi u Domu za odgoj djece. Njihov vjernički i skroman život je živo svjedočanstvo kako živjeti svoju vjeru, kako ljubiti Boga, kako se isplati darovati svoje vrijeme za Crkvu. Mali Lošinj danas slavi. To je izniman događaj, rekao bih povijesni. Dao Bog da se ovakva krštenja ponove čim prije“, izjavio je župnik Zubović.

Print Friendly, PDF & Email