Biskup Petanjak: „Kada ste preumorni za molitvu, samo recite ‘Mihael’ i neka vas ta rečenica prati“

U Župi sv. Mihaela u Dubravi, 29. rujna svečano je proslavljeno Mihaelovo. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, u koncelebraciji s provincijalnim ministrom Hrvatske kapucinske provincije fra Jurom Šarčevićem, župnikom fra Brankom Lipšom, te petnaestak svećenika remetskog dekanata i kapucinske provincije.
Misno slavlje pjesmom je animirao župni mješoviti zbor.
Uvodeći u misno slavlje fra Jure Šarčević poželio je dobrodošlicu mons. Petanjku, prisjetivši se studentskih i odgojiteljskih dana koje je krčki biskup proveo u dubravskom samostanu. Provincijalni ministar u ime braće kapucina i župljana sv. Mihaela, biskupu Petanjku poželio je puno sreće u obavljanju povjerene mu službe, te je naglasio kako je u njemu još uvijek vidljiv isti duh koji ga je krasio.

Sv. Mihael-Dubrava

Na početku homilije, biskup Petanjak istaknuo je kako su anđeli bića koja ne možemo najbolje procijeniti. Jednako kao što ljude volimo smještati u određene ladice, ocrtavajući ih prema našim doživljajima, anđele želimo oslikati na određene načine, ali kakvi oni uistinu jesu zna samo dragi Bog, te mi možemo samo težiti da ćemo na nebu spoznati njihovu stvarnost. „Mi vjerujemo da anđeli postoje. Vjerujemo u njih polazeći od našeg najvećeg autoriteta – Isusa Krista čiji je život nezamisliv bez anđela. Od navještenja kada anđeo dolazi k Mariji i govori joj da će roditi Sina Božjega, preko betlehemske noći i anđeoske pjesme, do Isusova uskrsnuća. Cijeli Kristov život prožet je anđelima“, istaknuo je biskup Petanjak.
Govoreći o pokušaju shvaćanja anđela, mons. Petanjak naglasio je kako moramo zaviriti u povijest i pogledati drugačija tumačenja nebeskih bića; od drugog stoljeća kada nije bilo nikakvog prikazivanja anđela, četvrtog stoljeća kada dobivaju krila, do srednjeg vijeka kada su se postavljala mnoga pitanja o samoj naravi anđela.
„U Starom zavjetu Bog ne zahvaća direktno u zemlju, u čovjeka, nego ima posrednike; anđele putem kojih komunicira, intervenira u svijet prenoseći ono što želi. Nakon utjelovljenja, u Isusu Kristu svatko dobiva direktan pristup Bogu, nema više posrednika.
Sve što nam je Bog htio reći rekao nam je u svome Sinu – Isusu Kristu. To ne znači da anđeli više nemaju smisla, oni ostavljaju svoj trag kao naši pomoćnici, kao zaštitnici. Oni su prisutni u svakoj liturgiji kada izgovaramo riječi: s anđelima i arkanđelima. U svakoj svetoj misi sjedinjuje se nebeska Crkva: anđeli i sveci s nama – zemaljskom Crkvom“, protumačio je krčki biskup.
U svojoj homiliji biskup Petanjak osvrnuo se i na vitraj koji krasi župnu crkvu, pojasnivši kako lik svetog Mihaela koji u desnoj ruci drži zagrebačku katedralu ima posebnu simboliku jer je osnivač župe blaženi Alojzije Stepinac time želio da sv. Mihael štiti cijelu Nadbiskupiju od zla koje se naziralo u teškim vremenima (sredinom 20. stoljeća).
“Svatko od nas, svaki župljanin ove naše crkve u Dubravi svako jutro mogao bi izreći samo jednu riječ – Mihael – TKO JE KAO BOG! Ta rečenica može nas držati cijeli dan jer u njoj sve što radimo, sve što poduzimamo, poduzimamo u prisutnosti Božjoj. Kada nemate vremena, kada ste preumorni da biste molili, samo recite Mihael, i neka vas ta rečenica prati kroz život“, zaključio je mons. Petanjak.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik Branko Lipša zahvalio je biskupu, svećenicima i gradskim dužnosnicima na prisutnosti, istaknuvši kako je slavlje župnog blagdana plod zajedničkog rada mnogih župljana.
Prigodnim poklonom, kojeg je uručio g. Stanko Žnidarec, župljani sv. Mihaela zahvalili su mons. Petanjku na prisutnosti uz želje da ga lik sv. Mihaela stalno prati i podsjeća na dane koje je proveo u njihovoj župi.

(Izvor: www.laudato.hr)

Print Friendly, PDF & Email