Biskup Petanjak slavio Misu zahvalnicu

U subotu 31. prosinca 2022., u 18 sati, biskup Ivica Petanjak slavio je Misu zahvalnicu u krčkoj katedrali. Uz biskupa su koncelebrirala osmorica krčkih svećenika i redovnika.

U prigodnoj propovijedi biskup je poručio:

Posebnost večerašnje liturgije je u tome što je ovo posljednja euharistija koju slavimo ove godine i u njoj je na osobiti način stavljen naglasak na zahvalu. U misi zahvalnici pjevamo himan Tebe Boga hvalimo kojeg pjevamo u posebno svečanim događajima, jer tako na poseban način zahvaljujemo Gospodinu za sve što smo proživjeli ove godine i u čemu smo bili aktivni dionici.

Smisao mise zahvalnice na Staru godinu nije toliko u tome da svatko od nas pravi analizu što mu se dogodilo kroz ovih 365 dana, i koliko je dana bilo sretnih, a koliko nesretnih, koji mi je dan bio lijep, a koji ružan, jer u svakoj se godini i svake se godine događaju najljepše i najružnije stvari. I ne samo svake godine, nego u isto vrijeme, na istom mjestu, u istom trenutku može biti da u istom događaju jedni slave, a drugi plaču; jedni se vesele, a drugi tuguju.

Zato ova zahvalnica na kraju godine uključuje i naše pojedine uspjehe i sretne dane, ali je prije svega zahvala Bogu za vrijeme koje nam je darovano, jer mi nismo gospodari vremena, kozmosa i svemira i ne možemo vrijeme ni ubrzati, ni usporiti, ni zaustaviti. Možemo ga samo koristiti. Upravo na toj iskoristivosti vremena večeras Bogu zahvaljujemo.

Zahvaljujemo Bogu i za život pape Benedikta XVI. koji se danas vratio u kuću Očevu i koji je sigurno svoje vrijeme iskoristio tako da mu je sav život protekao u služenju Bogu, ljudima i cijeloj Crkvi Kristovoj. Na prvom je mjestu bio vrhunski intelektualac i teolog, a ostao je jednostavan i ponizan.

Zahvaljujemo Gospodinu što nam je svima dao jedan vremenski rok od godinu u kojem smo mi osobno mogli još više poraditi na svojoj ljudskosti, humanosti, dobroti, a onda kao vjernici i na svojoj svetosti.

Bez obzira što nam se dogodilo, mi smo odlučivali kako ćemo se u tom vremenu postaviti. Svi veoma dobra znademo da čovjek u svojoj sreći, zadovoljstvu, slavi, bogatstvu i uspjehu može biti bahat, ohol, pun sebe, nemoguć, kao i to da i u najtežim trenucima i tragedijama i dramama života može biti velik, dostojanstven, uspravan, svetac i heroj.

U vremenu i u događajima od kojih neki ovise o nama, a drugi ne ovise, mi smo ti koji svojim ponašanjem, odlukama i djelovanjem dajemo svoj pozitivan ili negativan pečat.

Večeras zahvaljujemo Bogu koji nam je u svojoj dobroti još jednom iskazao milosrđe i pružio mogućnost i priliku da kroz proteklu godinu činimo dobro, i svojim životom, molitvom i radom obogatimo ovo darovano vrijeme.

Uz zahvalu mora ići i iskreno kajanje za sve one propuštene i neiskorištene prilike, kao i grijehe koje smo pri tom učinili, jer vrijeme koje je prošlo nikad se više neće vratiti.

Zato je kraj jedne građanske godine veoma pogodan da se napravi mudra i razborita revizija prijeđenog puta i donose hrabra odluka za ono vrijeme koje je pred nama i koje treba plodonosno ugraditi u budućnost koja će jednim dijelom ovisiti o nama, a drugim o Božjoj providnosti.

Print Friendly, PDF & Email