Biskupijsko hodočašće na Trsat usprkos buri

Hodočašće na Trsat 2015 (1)U nedjelju, 11. listopada, krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je vjernike svoje biskupije na godišnjem hodočašću u Marijansko svetište na Trsatu, te predslavio euharistijsko slavlje u zajedništvu sa desetak svećenika. Zbog kišovitog vremena hodočasnici su se okupili u crkvi Svetišta, a ne u Marijinom perivoju kao što je uobičajeno. Vjernika je bilo manje jer zbog jake bure hodočasnički autobusi s otoka Krka nisu mogli prijeći Krčki most te je za njih misu u Katedrali uznesenja Marijina u Krku predvodio biskup u miru mons. Valter Župan. Vjernici s Raba i Paga nisu ni krenuli na put, a kako je rekao i biskup Petanjak, hodočašće su „spasili“ vjernici sa Cresa i Lošinja koji su se uspjeli probiti do Rijeke, kao i oni koji su na put krenuli osobnim automobilima. Pridružili su im se i vjernici iz Rijeke porijekom s kvarnerskih otoka, te ispunili trsatsku crkvu.

Misa je započela ulaznom procesijom, nakon čega je hodočasnike i njihove pastire pozdravio čuvar Svetišta fra Antun Jesenović. „Središte ovog hodočašća je euharistija koju upravo započinjemo. Neka nas molitva i pjesma ujedini u ovom slavlju kojeg namjenjujemo Gospodinu i našoj Majci Božjoj Trsatskoj.“

Zahvalivši se fra Antunu na pozdravnim riječima, biskup Petanjak je istaknuo da, iako su mnogi hodočasnici morali ostati na svojim otocima, „svi smo u Duhu povezani, povezuje nas riječ Božja koju ćemo slušati, povezuje nas Isus Krist koji nas je okupio, povezuje nas Blažena Djevica Marija od koje učimo kako u svakoj prilici treba ostati na visini, tj. povezan s Bogom i ljudima“.

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su predstavnici raznih redovničkih zajednica i župa: prvo čitanje s. Bernarda Tadić, redovnica iz Porta, drugo čitanje Ivan Hržić iz Malinske-Dubašnice, a evanđelje o. Dominik Magdalenić, prior karmelićana u Krku. Molitvu vjernika čitali su: br. Miroslav Pejić, s. Emanuela Boras, Patris Salković, Viviana Salković, Dina Mlacović, Loreta Sorić i Barbara Matanić.

Hodočašće na Trsat 2015 (2)

Tumačeći nedjeljno evanđelje, biskup Petanjak je na početku propovijedi rekao da izgleda gotovo nemoguće postići spasenje prema uvjetima koje je Isus postavio mladom bogatašu, naročito kad naš uobičajeni mentalni sklop primijenimo na osobni odnos s Bogom. Ako smatramo da se i Kraljevstvo nebesko mora na neki način zaraditi ili zaslužiti ili ga kupiti ili otkupiti, izgleda kao da ga treba suhim zlatom platiti i opet nisi siguran. Ali Isus zatim jasno kaže da se Kraljevstvo nebesko ne zaslužuje i ne kupuje nego ga se prima na dar. Drugim riječima, ne pripada se Isusu Kristu zato što se mora nego zato što se hoće. Ne služi se Bogu radi toga da se u pakao ne ode, nego zato što ga se ljubi. I zato Bogu ne treba donijeti ništa drugo doli sebe sama.
U nastavku propovijedi biskup Petanjak naglasio je kako se Boga slavi već time što mi jedni drugima činimo dobro, jer smo stvoreni na sliku Božju i Sin je Božji postao čovjekom radi nas i našeg spasenja. Ali to još nije savršenstvo. Savršenstvo se može uspostaviti tek u potpunom povjerenju prema Bogu i prepuštanju sigurnosti svoga života u njegove ruke. Zato je mladom bogatašu Isus rekao da još samo mora sve podijeliti siromasima i slijediti ga, rekao je biskup Petanjak te podsjetio kako se to evanđelje često puta shvaćalo tako da se mislilo da je ono upućeno redovnicima i redovnicama, tj. onima koji su pozvani na radikalnije življenje evanđelja. Na temelju toga se razvila misao o zapovijedima i savjetima: zapovijedi bi se odnosile na sve ljude, a savjeti na one koji žele više. No, postoji i drugačije mišljenje koje kaže da u evanđelju nema dvostrukog mjerila: sve što je Isus rekao, za sve jednako vrijedi, jer kad nešto ne bi trebalo činiti i živjeti, Isus toga ne bi ni izrekao.
Biskup Petanjak podsjetio je i na dva sveca, svetog Antuna opata i svetog Franju Asiškog koji su željeli što savršenije živjeti, a ni sveti Antun, ni sveti Franjo u tom trenutku nisu bili ni bogoslovi, ni redovnički novaci, nego mladići koji su željeli živjeti kršćanstvo na savršeni način. Bez obzira u kakvom ste društvenom staležu samo se potrudite da na što savršeniji način živite evanđelje. Ostalo je Isusova briga. On će naći načina kako da to ostvarite.
U Isusovoj se riječi i primjeru njegova života može pronaći i usavršiti svatko tko to iskreno želi, zaključio je krčki biskup svoju propovijed.

Na kraju misnog slavlja biskup Petanjak izmolio je pred likom čudotvorne Gospe posvetnu molitvu Majci Božjoj Trsatskoj u ime svih vjernika svoje biskupije.

Hodočašće na Trsat 2015 (3)Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email