Blagdan Svih svetih u krčkoj katedrali

Na blagdan Svih svetih, 1. studenoga, krčki biskup Ivica Petanjak predvodio je svečano euharistijsko slavlje u prepunoj katedrali Uznesenja Marijina u Krku u koncelebraciji s umirovljenim biskupom Valterom Županom, kanonicima Stolnog kaptola, franjevcima trećorecima iz samostana sv. Franje Asiškoga u Krku te drugim svećenicima.

U propovijedi je biskup Petanjak podsjetio kako oko blagdana Svih svetih i Dušnog dana mnogi cvijećem, svijećama i molitvama javno svjedoče da nisu zaboravili svoje pokojnike i da ima nešto što ih veže i drži u zajedništvu. “Ono što osigurava kontinuitet i što ne dozvoljava pretvaranje ni u što, u nihilizam, mi kršćani zovemo svetost. Svetost je jamstvo vječnosti, a ona se temelji na Bogu samome, koji već davno prije Krista, upućuje poziv svome narodu: “Budite sveti kao što sam ja svet”. Mi smo sveti već kao bića koja su stvorena na sliku Božju. Na osobiti način smo sveti po sakramentu krštenja po kojem smo zauvijek postali Božja svojina, ali nam je ta svetost dana u slobodi. To znači da je možemo i izgubiti, te radi toga moramo ulagati stanoviti trud i raditi na osobnom posvećenju, upozorio je biskup Petanjak.

Na temelju nedjeljnih čitanja obrazložio je da svetost ne postižemo nedostižnim herojskim djelima i bezgrešnošću, nego je može postići svako ljudsko biće koje živeći u određenom ambijentu i promatrajući svijet oko sebe uviđa njegove potrebe i dozvoljava da potrebe drugoga postanu i njegove potrebe, tj. da pred drugim čovjekom ne zatvori svoje srce. “Ono što nama stvara veliku muku je činjenica da svetost ne možemo ostvariti sami i ne možemo je ostvariti u izolaciji, ne vodeći brigu ni zanimanje za druge. To jednostavno ne ide, jer bi bilo protiv naravi čovjeka. Bog kao takav, Bog u sebi je biće u odnosima. Jedan Bog u tri osobe. Budući da smo stvoreni na sliku Božju to znači i mi smo bića u odnosima. I Bog želi da budemo u tim odnosima. Zato je i svetost uvjetovana našim odnosom prema drugom”, objasnio je biskup Petanjak te naglasio da je, prema Isusovim blaženstvima, sveta ona osoba koja iz vlastite pobude, kao što to čine volonteri, čini drugome dobro zato što hoće, a ne zato što mora.

Iz drugog čitanja, Otkrivenja, vidljivo je da se svetac ne rađa nego postaje, protumačio je biskup Petanjak: “Jaganjac je Isus Krist koji je prošao kroz muku i križ i sada je kao uskrsnuli u slavi Božjoj, a znak te slave su bijele haljine. Svi ti koji stoje uz njega su također u bijelo odjeveni, ali drže u rukama palme, znak mučeništva, i oni su se posvetili po svom križu i muci. Nitko nije od njih sjedio nego je vodio bitku u nevolji velikoj, a u bitci treba vojevati i pobijediti, pa i pod cijenu života”. “Zato su ova blaženstva model, uzor i put svetosti. Ne može se do Boga zaobilaznim putem, niti preskačući. Jedini preko kojeg se može ostvariti protekcija je Isus Krist. A ovo je njegov put. On je isproban, siguran i dokazan. Ne tražimo drugog puta, ne gubimo vrijeme, ne dozvolimo da život prođe pokraj nas, nego usvojimo duh Blaženstava, duh radosti i svetosti” zaključio je krčki biskup.

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email