Blagoslovljena obnovljena kapela sv. Josipa u Dragi Bašćanskoj

U ponedjeljak, 20. ožujka 2017. na liturgijski spomen svetkovine sv. Josipa, u Dragi Bašćanskoj blagoslovljena je obnovljena kapela sv. Josipa koja datira iz 1763. godine. Naime, ova je kapela već više godina zbog oštećenosti prestala biti u liturgijskoj funkciji. U dogovoru sa župljanima, mons. Antun Toljanić pokrenuo je obnovu kapele. Župljani su se svesrdno založili, napose muškarci kojih je sedamdesetak sudjelovalo u radovima obnove. Na kapeli je potpuno izmijenjeno krovište, fasada izvana i iznutra, pod, rasvjeta u kapeli, oltarna je slika zamijenjena fotografijom, jer bi original trebao poći na restauraciju, te su napravljene nove klupe. Također je obnovljena i sakristija kapele. Radovi su trajali oko tri mjeseca, a kapela je obnovljena darovima župljana i drugih vjernika, te donacijom Općine Baška od 50.000,00 Kn.

U natpisu kamene ploče nad ulaznim vratima kapele, napisano je, koliko je moguće pročitati: “Kapela darovana u čast Božju i Blažene Djevice Marije i sv. Josipa i sv. Ivana apostola po uvijek pobožnom sluzi svećeniku Ivanu Juraniću podignuta i posvećena godine 1763. na dan 14. rujna“ . Dakle, pred 254 godina svećenik Ivan Juranić, rodom iz ove župe dao je iz svojih dobara sagraditi ovu kapelu. U njoj je i pokopan.

Svečano slavlje blagoslova predvodio je mons. Valter Župan, biskup u miru, a suslavili su vlč. Anton Valković, povjerenik za obitelj Krčke biskupije, mons. Zvonimir Seršić, biskupijski kancelar i predstojnik Ureda za crkvenu umjetnost i kulturna dobra Krčke biskupije, vlč. Marinko Barbiš, dugogodišnji, donedavni, župnik Drage Bašćanske i rektor svetišta Majke Božje Goričke, te mons. Antun Toljanić, župnik. Bio je prisutan i načelnik Općine Baška gosp. Toni Juranić. Pjevanje je na svečanom euharistijskom slavlju predvodio župni zbor.

Nakon sv. mise, dvjestotinjak prisutnih vjernika zadržalo se je u druženju pred Pastoralnim centrom u Dragi Bašćanskoj gdje je upriličena i projekcija o izvršenim radovima.

M. Ž.

Print Friendly, PDF & Email