Božićna poruka biskupa Ivice

Emanuel! Bog s nama!

Draga braćo i sestre, dragi vjernici Krčke biskupije!

Što kad bi vas netko zapitao što je za tebe advent? Što je Božić? Što ti kao kršćanin na Božić slaviš i što ti Božić znači? Kako biste mu odgovorili?

Najkraća definicija Božića mogla bi glasiti: Emanuel! Bog s nama! Na Božić se spominjemo i svečano slavimo Božji dolazak na svijet i to na način da je Bog postao čovjekom i da se po ljudskoj naravi koju je na sebe kao Bog preuzeo, zauvijek vezao za nas i za povijest svijeta.

Poželjan odgovor kršćanina bio bi: »Posljednjih sam mjesec dana živio u velikoj nadi i stalnoj duhovnoj napetosti misleći kako ću što bolje dočekati Boga koji mi dolazi i koji je toliko žudio susresti se sa mnom da je radi mene i sâm čovjekom postao i tako mi pokazao što ja za njega značim.« Jesam li tako živio posljednjih mjesec dana? Jesam li se uopće pitao što je to advent i što je to Božić? Koji je njihov smisao?

Advent dolazi od latinske riječi ad-ventus što znači: nešto što ti dolazi ususret, što ide prema tebi. To je naš hrvatski jezik izrazio riječju došašće. Očito je došlo vrijeme da se moramo vratiti na najosnovnije pojmove kršćanstva i inzistirati na njihovom izvornom značenju, inače će za koju godinu ovo najradosnije razdoblje u crkveno-liturgijskoj godini potpuno izgubiti svoj pravi smisao i značenje.

Isus Krist se rodio u krajnjem siromaštvu i time pokazao da je jedini razlog njegova dolaska čovjek. Došao je radi nas ljudi i radi našeg spasenja. Njega iznad svega zanima kako smo mi koji se nalazimo oko bora, a naša se pozornost sve više usmjerava prema onome što je ispod bora. Božji se pogled zaustavlja na osobama, naš na stvarima.

Strah me je da će se naši „adventi“, koji su se po našoj domovini počeli sve više i sve masovnije obilježavati, biti u potpunosti ispražnjeni pravog sadržaja adventa i njegova značenja, kao i Božića kojemu advent prethodi i služi nadasve kao duhovna priprema.

Isus Krist, kao Druga božanska osoba i kao Sin Božji, jednoć se utjelovio i rodio kao čovjek u konkretnoj ljudskoj povijesti, ali se na otajstveni način ponovno rađa za svaku novu generaciju, kao i za svakoga od nas pojedinačno. Jer život proživljavamo kao u etapama, kao neku vrstu godišnjih doba u kojima se izmjenjuju život i smrt, rađanje i umiranje, cvjetanje i stvaranje plodova, vjera i nevjera, polet i umor, svetost i grešnost, dobre odluke i nakane, a površna i rijetka ostvarenja. Zbog naše ljudske ograničenosti potrebna su nam svakodnevna ili bar periodična ponovna rađanja i obraćenja, jer se neprestano nalazimo između onoga što jesmo sada i onoga što bismo željeli i trebali biti.

Bog je po svome Sinu Isusu Kristu jednoć zauvijek sišao na zemlju. Ostvario se proročki zov o Emanuelu, Bogu koji je s nama. Spasenje je došlo i spasenje nam je darovano i zajamčeno, ali se među nama nalazi na jedan diskretan način. Takav je način Božjeg djelovanja. Bog se nikad ne nameće, nikamo se ne gura nego će zauvijek ostati u diskreciji jedne štale i slame; dovoljno blizu, dovoljno primjetljivo, a nikad nametljivo. Tu je među nama i s nama, ali ono što nadasve želi i očekuje je da bude u nama. Ta njegova prisutnost najvažniji je znak raspoznavanja između onih koji su Boga u adventu čekali i susreli i onih čiji je advent došao i prošao i mogao je trajati cijelu godinu, a u njemu nigdje ne bi bilo glavnog lika.

Draga braćo i sestre!
Dionici smo prebogatog kršćanskog naslijeđa, a da ne bismo uočili opasnosti koje se veoma vješto uvlače u kršćansko tkivo i iznutra poput tumora razaraju zdrave stanice.
Ako nismo intenzivno živjeli ovo vrijeme došašća i nismo se duhovno pripremili za Kristovo rođenje, a to znači: slušali Riječ Božju, slavili svete sakramente i jedni drugima iskazivali milosrđe, onda će slavlje Božića biti kao da nas je netko pozvao na svoj rođendan i mi smo se odazvali i poklon ponijeli, ali slavljenika nismo našli kod kuće.

No, zapisani smo u Božjem srcu i to nam jamči da naš nenametljivi Bog traži razne načine da bi nam pokazao svoju blizinu i ljubav, te da je unatoč našim lutanjima uvijek s nama. Ovu nam sigurnost daje i ovogodišnji Kristov dolazak. Sigurno je već među nama, želi nas susresti i želi nam svega sebe darovati. Dočekajmo ga radosno i uvedimo ga u svoj dom jer on je Emanuel – Bog s nama! Radost Božjeg pohoda neka ispuni srce i duh svakog kršćanina, a godina koja je pred nama neka vam bude blagoslovljena i mirom ispunjena!


Sretan vam Božić i Nova godina!

Vaš biskup Ivica

 

Print Friendly, PDF & Email