Božićni prijam u Biskupskom dvoru

U ponedjeljak 22. prosinca s početkom u 11.30 sati u Biskupskom dvoru u Krku održano je tradicionalno božićno čestitanje. Uz svećenike, redovnike i redovnice, okupili su se i gradonačelnik Grada Krka, načelnici i načelnice otočnih općina, predstavnici raznih crkvenih i svjetovnih ustanova, kulture, poduzetnika…

Bila je to prilika da se osvrne na proteklu godinu te izrazi želje za blagoslovljene blagdane i što uspješniju 2015. godinu.

Bozicno cestitanje 2014 (4)Prigodnom riječju o. Biskupu i okupljenim čestitarima obratio se najprije mons. Slavko Zec, generalni vikar Biskupije Krk. Istaknuo je nezamjenjivu i neosporivu vrijednost i značaj obitelji koju nam na poseban način objavljuje događaj Božića. Činjenica da je „Bog izabrao roditi se u ljudskoj obitelji“, a ne doći na neki spektakularan način, i to na periferiji rimskog carstva koja je bila gotovo nevidljiva, izriče mons. Zec, još jednom potvrđuje kako je „Božić nadasve ‘obiteljski blagdan’… da Božić pripada obitelji i obitelj Božiću, da Božić oplemenjuje obitelj, a obitelj – kad god služi životu i ljubavi – zapravo uprisutnjuje i posadašnjuje Božić“. Naglasak na obitelj, podsjeća mons. Zec, dalo se i izvanrednom Biskupskom sinodom koja se održala u Rimu u listopadu ove godine na temu Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu nove evangelizacije“ . Na nacionalnoj razini u tijeku su pripreme za 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati na Trsatu 19. travnja 2015., što će biti ključni crkveni i pastoralni događaj Crkve u Hrvatskoj. Upravo je naš biskup mons. Valter Župan zaslužan što briga za obitelj kod nas ima centralno mjesto. Generalni je vikar podsjetio i na započetu Godinu posvećenog života i povezao značaj obitelji s redovničkim obiteljima. Istaknuo je zatim i gospodarske projekte Krčke biskupije koji su također obilježili godinu koja je na izmaku. Budući da za kratko vrijeme Hrvati biraju svog državnog poglavara, podsjetio je sve na poruku hrvatskih biskupa uoči izbora te istaknuo kako je važno „poduprijeti programe onih predsjedničkih kandidata koji se zauzimaju za promicanje dostojanstva žene, zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života.“ Mons. Slavko Zec izrekao je zatim Božićnu čestitku o. Biskupu te svima poželio da „svjetlo Božićnog otajstva podari ohrabrenje i snagu da se novim zamahom nastavimo zauzimati za svetost života i obitelji“.

U ime načelnika i svih okupljenih čestitku je izrekao i gradonačelnik Grada Krka prof. Darijo Vasilić. Istaknuo je koliko je i sada aktualna poruka Božića kao poruka mira, praštanja, zajedništva i Božje blizine.

Krčki biskup mons. Valter Župan zahvalio je svima na dolasku i izrečenim čestitkama. Pojasnio je kako je Božić događaj u kojem Bog ne namećući se zove čovjeka, traži ga i daje mu šansu, daje mu mogućnost da prihvati Božju blizinu i puninu života. Čovjeku pak uvijek ostavlja mogućnost odabira: prihvatiti taj poziv ili se iznova odalečiti od Boga i izbaciti Boga iz svog srca, svog života, svoje obitelji. U događaju Božića, rođenju Sina Božjega u obitelji, skromno i u zabačenosti, ističe krčki biskup, otkrivamo dvije važne poruke. Prva je važnost obitelji za rast i cjelovitost, dobrobit i uravnoteženost čovjeka. Skromni uvjeti Isusova rođenja žele nam odvratiti pogled srca od lažnih vrijednosti koje nas zarobljavaju a ostavljaju praznima te nas upućuje na ono što je uistinu bitno i vrijedno kako bismo živjeli humanijim i smislenijim životom.

Nakon čestitki, nastavljeno je druženje u ugodnoj atmosferi.

Print Friendly, PDF & Email