Čestitka mons. Ivice Petanjka imenovanom varaždinskom biskupu mons. Boži Radošu

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj u četvrtak, 1. kolovoza, objavila je da je mons. Bože Radoš imenovan od Svetog Oca Franje novim varaždinskim biskupom.

Krčki biskup mons. Ivica Petanjak novoimenovanome je biskupu uputio čestitku:

Krk, 1. kolovoza 2019.

Novoimenovani biskupe varaždinski,
dragi subrate Bože!

Razveselila me vijest da te je danas, 1. kolovoza 2019. godine, papa Franjo imenovao novim varaždinskim biskupom.

U posljednje vrijeme, tvoj domaći nadbiskup Đuro nešto često objavljuje biskupska imenovanja. Počeo je tako sa mnom u Osijeku prije pet godina, pa nedavno u Đakovu imenovanjem mons. Ivana Ćurića pomoćnim biskupom, a danas i tvojim imenovanjem.

Zovemo se subraćom a to i jesmo po svetom Krštenju ali i po svetom Redu biskupstva. Pa u duhu kršćanske ljubavi i bratstva, dragi biskupe Bože, čestitam ti na ovom koraku i na ovom imenovanju. Budimo jedan drugome pomoć i duhovna pratnja, kako bi biskupsku službu vršili u ljubavi i svetosti za sve ljude u povjerenim nam biskupijama.

Tvoja nova, varaždinska biskupija prostor je širokog pastoralnog djelovanja, identiteta, tradicije i bogate kulture. Vjerujem da ćeš poput tvoga prethodnika mons. Josipa Mrzljaka koji je svojim geslom „Činiti dobro“ obilježio dvadeset godina postojanja varaždinske biskupije i time zahvalio Bogu na plodovima i radu tolikih svećenika i redovnika; uvesti povjerenu ti Crkvu varaždinsku u slijedeći veliki jubilej. Godine koje su pred tobom neka ti budu blagoslovljene i ispunjene nebeskom snagom i milošću.

U misli mi dolaze riječi sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića čiju se 100. obljetnicu smrti spremamo proslaviti: „Najočitiji znak, da stojiš pod posebnim vodstvom Božje providnosti i da te je Bog izabrao za nešto posebno jest, kad ti se ništa ne dogodi prema tvojoj ćudi, nego sve protiv, tako da dođe svuda u sukob priroda s milošću, prirodna sklonost ili ćud s natprirodnim znanjem.“ Stoga hrabro i s povjerenjem u providnost milosrdnog Oca.

Dragi subrate Bože, u svoje ime te u ime svih svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova Krčke biskupije čestitam Tebi i tvojoj obitelji. Na poseban način čestitam i tvojoj krčkoj obitelji, tvojoj sestri u Krku kod koje rado navraćaš, te si uvijek dionik naših slavlja.

Živio!

+ Ivica Petanjak
    biskup krčki


Mons. Bože Radoš rođen je 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku, pa je Bože odrastao u Kuševcu pored Đakova. Po završetku sjemenišne klasične gimnazije u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo je filozofsko-teološki studij u Đakovu. Diplomirao je 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije. Nakon toga, godinu dana je obnašao službu župnoga vikara u Župi Preslavnoga Imena Marijina u Donjem Gradu u Osijeku. Godine 1991. započeo je postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan duhovnikom u đakovačkom Bogoslovnom sjemeništu.

Uz to, u Nadbiskupiji je obnašao službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika. Godine 2010. imenovan je kanonikom Kaptola sv. Petra u Đakovu. U više navrata bio je član Prezbiterskoga vijeća. Bio je duhovni asistent đakovačke sekcije Udruge hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa za pastoralnu orijentaciju „Vjesnik“. Od 2013. do 2016. godine bio je i član Nadzornog odbora Papinskog hrvatskog Zavoda svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao je hodočašća svećenika u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu predavao je kolegije: Duhovna teologija, Duhovnost Novoga Zavjeta, Duhovnost Staroga Zavjeta, Život i duhovnost prema svetom Pavlu, Uvod u kršćansku meditaciju, Misiologija i Pastoralno vodstvo. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti.

Dne 28. travnja 2016. imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskoga Zavoda svetoga Jeronima u Rimu, a službu je preuzeo 15. lipnja 2016.

Print Friendly, PDF & Email