Četvrti dan

Posjet Đakovu i sveta misa u Đakovačkoj katedrali

Biskupijsko hodočašće Krčke biskupije, pod geslom „Putevima svjedoka vjere i domoljublja“, završilo je u nedjelju 28. listopada razgledavanjem Đakova i svečanim misnim slavljem u đakovačkoj katedrali, koje je uz nadbiskupa Đuru Hranića i velik broj svećenika predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.

U đakovačkoj katedrali dobrodošlicu svim hodočasnicima, napose biskupu Petanjku, generalnom vikaru Krčke biskupije mons. Franji Velčiću te organizatoru ovoga hodočašća vlč. Saši Ilijiću, uputio je nadbiskup Hranić.

„Povezuju nas ista vjera i ljubav u Isusa Krista te ista krv u našim žilama. No, ista vjera i krv pridonijele su i pospješile i osobnu, prijateljsku i rodbinsku povezanost među nama. I osobno poznajemo dio vaših svećenika. Među Sestrama sv. Križa, u Karmelu sv. Josipa u obližnjoj Breznici Đakovačkoj i u drugim zajednicama posvećenoga života više je sestara koje su rođene i odrasle u vašoj biskupiji. A Vi, preuzvišeni oče biskupe Ivice – Vi ste i naš, mi Vas doživljavamo svojim. Po rođenju ste sin ove biskupijske zajednice“, rekao je nadbiskup Đuro, podsjetivši okupljene kako je biskup Petanjak rođen tek nekoliko stotina metara od katedrale, u crkvenoj zgradi današnjeg KBF-a, u kojoj je nekoć bilo rodilište.

„Neka dobri Bog blagoslovi zajedništvo između deset otoka Krčke biskupije i Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema koji čine našu Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Naša katedralna župa večeras će slaviti misu zahvalnicu za sve darove polja, šuma i vinograda. Dio tih darova ovdje je izložen. Neka vam ti darovi, dragi naši gosti, svima posvjedoče i našu radost zbog vašeg dolaska te našu zahvalnost i molitvu pred Bogom za vas“, istaknuo je nadbiskup Đuro, nakon čega je biskup Petanjak iz ruku časne sestre i mladog bračnog para primio prigodne darove.

U svojoj homiliji krčki biskup tumačio je naviješten odlomak Markova Evanđelja, u kojemu Isus ozdravlja slijepca Bartimeja. Istaknuo je kako je slijepac koji se nalazi uz put i koji viče za Isusom i moli ga da ga ozdravi jedini čovjek u cijelom Evanđelju koji je uspio zaustaviti Isusa na putu od Jerihona prema Jeruzalemu. „Jedini koji je uspio zaustaviti Isusa na putu, baca sa sebe ogrtač, skoči, trči prema Isusu. Što znači sa sebe baciti ogrtač? Biblijski siromah na svijetu nema ništa svoga osim ogrtača. Ogrtač je sve njegovo bogatstvo: i kaput i krevet i deka i jastuk i pokrivalo golotinje i pokrivalo njegovih rana. Na Isusov poziv Bartimej je najprije bacio ogrtač, jedinu stvar koju je još imao, jedino što mu je davalo minimalnu sigurnost i vezalo ga za zemlju. Sve što je imao bacio je sa sebe u tom ogrtaču jer je osjetio da je u Isusu Kristu sve dobio“, rekao je biskup Petanjak.

Nadalje je ukazao na činjenicu da je samo za slijepog Bartimeja rečeno da se nakon ozdravljenja uputio za Isusom, makar na tom putu Isusa prate njegovi učenici i silno mnoštvo. Dodao je kako naviješteno Evanđelje na znakovit način zaključuje njihovo biskupijsko hodočašće, koje je moglo biti čisti turizam i izlet na upoznavanje novih krajeva, ali bi trebalo biti takvo da se svi hodočasnici, po promjeru svjedoka vjere i domoljublja, i sami učvrste u svojoj vjeri i porastu u svome domoljublju.

„Evanđelje koje smo čuli velika je lekcija svakome od nas kako nije dovoljno jednom se odazvati Isusu, sve ostaviti i krenuti za njim i onda na tom putu neprestano, poput hrčka, skupljati i skupljati sve više. Toliko puta u životu moramo krenuti ispočetka, sve ostaviti da bismo nasljedovali Krista. Prvo što moramo tražiti i moliti od Isusa je da progledamo, da zadobijemo svjetlo vjere, jer vidjeti znači vjerovati, a vjerovati znači ići za Isusom Kristom. Ne može se vjerovati a ne nasljedovati Isusa Krista. Vjera bez nasljedovanja je prazna, a nasljedovanje bez vjere je slijepo. Današnje evanđelje nam je pokazalo da je moguće i jedno i drugo. Uspjet će samo onaj koji zavapi Isusu i zamoli ga da mu se smiluje i tko sa sebe baci ogrtač, jer ako hoćeš biti Kristov i samo Kristov, moraš odbaciti dosadašnje staro breme, pa bilo ono i minimalno. Tek tada si sav u Bogu i sav Božji. I zato je dovoljno reći samo jednu jedinu riječ – Isus, i u toj jedinoj riječi postići sve ono što želiš i što očekuješ od svoga života“, zaključio je u homiliji biskup Petanjak.

Misno slavlje animirao je Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom mo. Ivana Andrića te uz orguljsku pratnju Darija Kusture. Hodočasnici su se i nakon misnog slavlja zadržali u đakovačkoj katedrali, gdje im je o njezinoj gradnji i brojnim povijesnim zanimljivostima govorio mons. Luka Marijanović.

Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera hodočasnike su nakon svečane euharistije dočekali lipicanci i fijaker Državne ergele Đakovo te bogata đakovačka gastronomska ponuda. Vinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i obrti na turističkim su štandovima predstavili i ponudili svoje proizvode.

A. Banović, djos.hr

Propovijed biskupa Ivice možete pročitati ovdje.

Fotogalerija
Fotografirao: Nadio Kralj

 

 

Print Friendly, PDF & Email