Dani sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića 2014.

Postulatura sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića odlučila je obilježiti ovogodišnju 94. obljetnicu smrti sluge Božjega dvodnevnim programom pod geslom: Misli s Kristom – Budi sjedinjen s Kristom – Djeluj s Kristom. Riječi su to sluge Božjega koji je preminuo u Zagrebu na glasu svetosti 14. prosinca 1920. Krčka se biskupija već dugi niz godina na dan njegova preminuća spominje sluge Božjega, svojega pastira. Ovogodišnja proslava događa se godinu dana od kada je Krčka biskupija otvorila biskupijski postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

duhovna obnova 13-12-2014 (2)

Duhovna obnova za mlade u Vrhu, 13. prosinca

Budući da se dan smrti sluge Božjega ove godine poklapa s Nedjeljom Caritasa, obilježavanje je započelo dan ranije, u subotu 13. prosinca, duhovnom obnovom za mlade koju je u župi Vrh predvodio vlč. Velimir Martinović, povjerenik za pastoral mladih riječke nadbiskupije. Okupilo se 40-ak mladih iz župa otoka Krka i župe Cres. Vlč. Velimir progovorio je mladima o vizijama i mislima sluge Božjega u kojima poziva mlade na razvijanje međusobnog jedinstva u slozi i aktivnom zauzimanju za Crkvu te djelovanju u povezanosti unutar iste koja je naša zajednička Majka. Da bi mladi vjernik to mogao postići, ističe vlč. Martinović, potrebno je da raste u ljubavi prema Bogu, bližnjemu i samome sebi. Prepoznajući Boga kao milosnog oca koji ljubeći želi dobro svakoj osobi, moći će razvijati djelotvornu ljubav prema bližnjima. Cijeneći sebe i svoje talente podarene od Boga, ne prepuštajući se nametnutim idejama o čovjeku kakav bi trebao biti a koje dolaze iz medija, mlada će osoba biti oslobođena svake zapreke da bude slobodna, da ljubi i da djeluje, kazao je vlč. Martinović. Upravo je ta otvorenost Bogu i ljubav prema Njemu i prema čovjeka bila snaga djelovanja biskupa Mahnića. A ta snaga je bila toliko jaka da je svojim životom bio magnet koji je privlačio tolike mlade da se usmjere prema Bogu. Nakon ovog izlaganja uslijedile su radionice u kojima su mladi zajedno razmišljali o sebi samima pred Bogom i njegovim zapovijedima ljubavi.

Drugi dio duhovne obnove činilo je pokorničko bogoslužje te pojedinačna ispovijed nakon koje je uslijedila sveta misa koju je predvodio mons. Ivan Milovčić, župnik Vrha i ravnatelj biskupijskog Caritasa. U propovijedi je mons. Milovčić istaknuo primjere svete Lucije, čiji se spomen obilježavao, te sluge Božjega kao onih koji su, svatko u svoje vrijeme, svojim životom bili putokaz kako služiti Bogu u braći ljudima.

Naš bi pogled na ljude, situacije i stvarnost oko nas, istaknuo je mons. Milovčić, trebao biti poput Božjega, da znamo prepoznati bližnjega u potrebi, biti uvijek otvoreni za Ljubav i u ime Ljubavi djelovati. O tome nam svjedoči i Mahnićeva socijalna osjetljivost te karitativna zauzetost. Duhovna obnova završila je druženjem u župnoj dvorani.

Misno slavlje u krčkoj katedrali, 14. prosinca

misno slavlje 14-12-2014 (4)

Misno slavlje u krčkoj katedrali u nedjelju 14. prosinca, o 94. obljetnici smrti sluge Božjega Antuna Mahnića, predvodio je krčki biskup mons. Valter Župan. Koncelebrirala su osmorica krčkih svećenika te postulator kauze vlč. Saša Ilijić. Ceremonijar je bio đakon vlč. Filip Šabalja, a evanđelje je navijestio đakon vlč. Franko Markulić.

Krčki je biskup u svojoj homiliji istaknuo kako je cijelo Došašće obilježeno pozivom na radost, no i to kako je takav poziv teško prihvatljiv tolikima koji se nalaze u teškim životnim situacijama, siromaštvu, bijedi i žalosti. Također, čovjek koji je ispunjen žalošću i patnjom teško suosjeća s drugima, često se zatvara u svoju nesreću i ne misli na sreću drugih. Biskup Mahnić svojim je životom ostavio divno svjedočanstvo. Iako je mnogo trpio što zbog bolesti što zbog nerazumijevanja okoline, ipak ga je karakterizirala unutarnja sređenost, mir, otvorenost za druge i briga za druge do te mjere da je u njima budio i jačao radost života. Posebno se isticala njegova briga za mlade, đake i studente. Sličnu unutarnju snagu koja nadilazi trpljenje svjedoče nam i mnogi bolesnici koji usprkos velikoj patnji uspijevaju druge snažiti i hrabriti. Tako djelovati može samo onaj kome Gospodin stanuje u srcu. Poziv je to svima nama da se ne samo sažalimo nad drugima već da konkretnom zauzetošću i pomoći pokažemo plodove Boga koji prebiva u našim dušama. Biskup je pohvalio djelovanje Caritasa koji bez razlike pomaže potrebnima i izvan prostora biskupije pa i Domovine.

Na kraju mise krčki je župnik pojasnio preimenovanje fonda pri Caritasu Biskupije Krk za pomoć učenicima i studentima kojima je potrebno u Fond sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića. Nakon misnog slavlja o. Biskup predvodio je molitvu na grobu biskupa Mahnića.

Saša Ilijić
Irena Žužić


FOND SLUGA BOŽJI BISKUP ANTUN MAHNIĆ

Fond za pomoć učenicima i studentima

Krčki biskup mons. Valter Župan odobrio je da se već postojeći fond biskupijskog Caritasa za pomoć učenicima i studentima od sada naziva imenom: Fond sluga Božji biskup Antun Mahnić.

Naime, svjesni neumornog zalaganja sluge Božjega za bližnje, posebno mlade, želimo i na ovaj način nastaviti s njegovim zalaganjem osluškujući njegove misli koje jednako i nas danas pozivlju da se brinemo za pomladak.

Ove godine Caritas pomaže 135 učenika i studenata, neke redovitom mjesečnom pomoći u iznosu od 400 kn a druge redovitom tromjesečnom pomoći u iznosu od 600 kn.

Upravo zato što je sluga Božji bio karitativno i socijalno vrlo zauzet, te je u svojim projektima podupirao obitelji, učenike i studente, potičemo sve na kontinuirano prikupljanje sredstva za pomoć učenicima i studentima koji su potrebni pomoći.

Sve darovatelje i podupiratelje ovog Fonda, koji će promicati Mahnićevu založenost za dobrobit mladih, neka Gospodin obilno blagoslovi!

Mons. mr. Ivan Milovčić                            Vlč. mr. Saša Ilijić
Ravnatelj biskupijskog Caritasa               Postulator kauze


Fotogalerija:

 

Print Friendly, PDF & Email