Preminuo fra Petar Runje

Dana 16. prosinca 2014., nakon duge bolesti, okrjepljen sakramentima vjere, preminuo je  fra Petar Runje, član Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša i Samostana sv. Franje u Krku, u 77. godini života, 60. godini redovništva i 51. godini svećeništva.
Sprovodni obredi započet će u četvrtak 18. prosinca u 14 sati u samostanskoj crkvi sv. Franje u Krku, u kojoj će se slaviti sveta misa zadušnica. Nakon euharistije slijedi ukop na groblju uz Samostan sv. Marije na Glavotoku, na otoku Krku.
Fra Petar Runje rođen je 9. svibnja 1938. u brojnoj obitelji u Karakašici kraj Sinja. Niže odnosno više razrede gimnazije polazio je u Sinju, Zadru, Splitu i Zagrebu. Diplomirao je 1965. g. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Nakon kratkog rada u provincijskom sjemeništu u Zadru bio je jednu godinu upravitelj župe u Bibinjama a zatim 1968.-1970. kapelan u hrvatskoj župi sv. Nikole u
Pittsburghu (SAD). Nakon kratkog boravka u Washingtonu prelazi 1971. u Brooklyn (New York) gdje organizira pastoralni rad s hrvatskim iseljenicima. Poslije povratka u domovinu 1976. g. obavlja službe tajnika i ekonoma Provincije a zatim službu gvardijana u Samostanu sv. Mihovila u Zadru te, kasnije, i dužnost učitelja novaka u istoj kući. Od 1989. do 1995. je generalni vijećnik u upravi Reda u Rimu. U to vrijeme, prema svojim mogućnostima, širi istinu o ratu u Hrvatskoj i organizira humanitarnu pomoć za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U to je vrijeme, 1992., i magistrirao iz povijesti, na Filozofskom fakultetu u Zadru, s temom “O knjigama glagoljaša u Zadarskoj nadbiskupiji koncem 14. i u 15. stoljeću”. Vrativši se iz Italije kratko je boravio u Krku, a zatim je tijekom dvanaest godina bio gvardijan samostana franjevaca trećoredaca u Ogulinu. Od 2009. godine živio je i djelovao u Krku.
Njegov je istraživački rad urodio objavljivanjem dvanaest knjiga: Prema izvorima (1990.), O knjigama hrvatskih glagoljaša (1998.), Pokornički pokret i franjevci trećoredci glagoljaši (2001.), Tragom stare ličke povijesti (2001.), Školovanje glagoljaša (2003.), Glavotok. Svetište Majke Božje (2005.), Glagoljica u Zadarskoj nadbiskupiji u srednjem vijeku (2005.), Tragom stare ličke povijesti (prošireno izdanje, 2007.), Franjevci trećoredci glagoljaši u Ogulinu (2007.), Duhovni život na zadarskim otocima u kasnom srednjem vijeku (2008.), Branka Perković (2010.) i Prema izvorima II. (2012.). Objavio je više od stotinu radova u zbornicima i časopisima. Svojim je djelovanjem dao velik prinos poznavanju srednjovjekovnog franjevaštva i glagoljaštva na hrvatskim prostorima, posebno boljem poznavanju povijesti Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. 

(preuzeto sa www.ika.hr)

Print Friendly, PDF & Email