Dehonijanska mladež susrela se sa krčkim biskupom Ivicom Petanjkom

Četrdesetak mladih Hrvatske dehonijanske mladeži (HDM) iz župa u Trnovčici i Kutinskoj Slatini, zajedno sa svojim duhovnikom, o. Andrzejom Wośkom, dehonijancem, boravilo je u Krku na svojoj godišnjoj duhovnoj obnovi od 29. rujna do 1. listopada. Tom su se prigodom susreli s biskupom Ivicom Petanjkom OFMCap., u krčkoj katedrali u subotu, 30. rujna 2017.

Uvodno je vlč. Saša Ilijić, biskupov tajnik, mladima rasvijetlio lik sluge Božjega Antuna Mahnića, krčkog biskupa u vremenu od 1897. do 1920, a potom im se obratio biskup Petanjak. Biskup je izrazio radost što ima mladih “koji su oduševljeni za Isusa Krista i koji žele ići njegovim putem i žele živjeti po evanđelju Isusa Krista”, i potaknuo ih da nastoje živjeti od svoje vjere i svoju svoju vjeru odnijeti i tamo gdje žive: u školu, na fakultete, i danas – sutra na radna mjesta. “Trebate se angažirati u svim sferama i porama ljudskog života”, nastavio je biskup, naglašavajući potrebu i političkog angažmana ljudi koji su u vjeri katolici, a koji se neće sramiti svoje vjere, već svoju vjeru žive autentično budno pazeći “da ne osramotimo Isusa Krista”, “da pazimo i budemo ono što jesmo, za što se predstavljamo da jesmo”. “To je jedna odgovornost”, nastavio je biskup, “da se angažiramo u izgradnji ovoga svijeta i ovoga društva.” Ponovio je svoju radost zbog zajedništva mladih, da mole, surađuju, rade jer je potrebno svoju vjeru upoznavati i svoju vjeru izgrađivati.

Podijelio je s mladima i jednu svoju spoznaju do koje je došao pripremajući propovijed za slavlje monaškog ređenja u benediktinskom samostanu koje je prvi put predvodio dan ranije: “da je zapravo život svakoga od nas već zapisan u Svetomu pismu. Samo, ja trebam uzeti to Sveto pismo i promatrati ga kao drugu osobu, kao drugo ‘ja’, ako hoćete, kao Isusa Krista.” Pozvao se na svetu Malu Tereziju koja je listajući Sveto pismo tražila smisao svoga poslanja i našla ga je u 13. poglavlju Prve poslanice Korinćanima, u Himnu ljubavi te odlučila “Bit ću ljubav u srcu Crkve, moje Majke”. Kao primjer, biskup je naveo i sv. Franju Asiškoga koji pronalazi životni smisao u Matejevu evanđelju: “Isus šalje svoje učenike i kaže im da ne nose sa sobom ni štapa ni torbe… Franjo skače, sve baca, oblači na sebe vreću i veže oko sebe konop i kaže: to je moj život. Sveta Majka Terezija iz Kalkute prepoznaje u nemoćniku Isusa patnika koji vapi: “Žedan sam”, riječi koje je Isus rekao na križu. Sveti Antun Opat sluša priču o bogatom mladiću i otkriva u tome svoj smisao života… “Moj život sakriven je u Svetom pismu. Sve je tu. Potrebno je samo stati pred riječ Božju i dopustiti da mi ta Božja riječ progovori. Zato bih volio da vi kao mladi ljudi, intelektualci, uzmete Sveto pismo, pročitate par redaka, stanete pred njih. Pitajte se što vam ta Božja riječ govori. Da se pronađete u toj riječi. Možda nekoga Bog poziva da bude svećenik, nekoga da bude redovnik, redovnica, nekoga da se oženi, da se uda. Bitno je da tamo gdje budete, budete kršćani, da to živite od svoje vjere.”, zaključio je biskup.

Tekst i foto: Jelena Vuković

Print Friendly, PDF & Email