Biskup Ivica predvodio misno slavlje na početku susreta mladih – Karmelijade

Od petka 6. do nedjelje 8. listopada 2017. župa Punat i tamošnji samostan Karmelićanki BSI domaćini su 14. po redu susreta mladih u duhu Karmela tzv. Karmelijade koja ove godine okuplja 250 mladih iz Hrvatske, BIH i Mađarske. Geslo susreta je Ljubav nikad ne prestaje.
Susret je započeo molitvom sv. krunice i misnim slavljem kojeg je, u krčkoj katedrali, predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Pjevanje su animirali mladi iz Remeta i Hrvatskog Leskovca.

U propovijedi, biskup Ivica istaknuo je kako je Isusa karakterizirala želja i sposobnost da se susretne sa svakom osobom, bilo kojeg staleža i uvjerenja, „ući u bilo čiju kuću i sjesti za stol s bilo kim: i s prijateljima i s učenicima i s farizejima i s carinicima; i istima reći ovo ti je dobro, a ovo ti nije dobro“, bez okolišanja. Progovorio je tako i stanovnicima gradova koji su se dičili svojom pobožnošću, važnošću ali i samodostatnošću: Korazinu, Betsaidi i Kafarnaumu. Upravo u tim gradovima Isus je činio najveća čudesa i propovijedao ali obraćenja nije bilo. Oni, koji su puno primili ipak nisu bili spremni obratiti se; zbog tvrdoće srca i težine grijeha, nisu spoznali čas Božjeg spasonosnog pohoda već su odbijali poruku spasenja koju im je Isus prenosio. No biskup napominje: „’Jao tebi’ čak i nije toliko osuda nego jauk i bol samoga Isusa koji i u trenucima kad ga se u potpunosti odbija ne može sakriti onu svoju milosrdnu narav koja se čudi tolikoj ljudskoj tvrdoći srca. (…) Ovaj govor nas upozorava da je spasenje ozbiljna stvar, veoma ozbiljna. Ono je pitanje života i smrti. U pitanju je čovjekova vječnost koja se počinje graditi ovdje na zemlji. Unatoč svemu, Isus ne objavljuje Boga kao suca nego kao Milosrdnog Oca, kao Oca koji očekuje da njegova djeca prepoznaju tu najveću Božju kvalitetu. Kao Oca koji želi suradnju i prijateljstvo. Isus želi da mi to čujemo, da to prihvatimo. Želi da mi razumijemo da nam je potrebno spasenje. Da se ne možemo sami od sebe spasiti.“

Upravo je spasenje čovjeka i bio razlog Isusova utjelovljenja. „Njegovo utjelovljenje nije bila gluma, nego istinsko spuštanje u lik čovjeka sa svim posljedicama koje će iz toga proizaći, a znademo da je završio na križu kao razbojnik.“, ističe Biskup.

Također, Isus želi da između njega i nas, njegovih učenika, bude isto zajedništvo kao između njega i Oca. Kao što je Očeva riječ Isusova riječ, tako Isusova riječ treba biti riječ njegovih učenika. „Jedna jedina riječ: Isus i Otac. Jedna jedina riječ: učenici i Krist. To zajedništvo i identitet se moraju izgrađivati svaki dan. Pozvani smo da budemo iste misli s Kristom. Mi smo toliko povezani s Kristom da u sakramentu euharistije postajemo jedno s njim. Postajemo jedno tijelo. Nerazdruživi zauvijek: ovdje i u vječnosti.

Biskup Ivica osvrnuo se i na geslo ovogodišnje Karmelijade: „Ljubav nikad ne prestaje“ pa napomenuo: „Jedno je sigurno: s Božje strane ljubav nikad ne prestaje, jer ne može prestati, jer je Bog po svojoj naravi i po svojoj biti ljubav. Kad bi prestala ljubav Bog bi prestao postojati. S Božje strane ljubav je zajamčena, ali što je s našom ljubavlju? Ljubav nema puno veze s osjećajima, jer su osjećaji varljivi i prevrtljivi kao vremenska prognoza. Ljubav je čin odluke. Ljubim jer želim ljubiti, ljubim jer hoću ljubiti. Ljubim te i kad mi prigovaraš i kad mi ne odgovaraš jer ljubav uvijek uključuje križ, uključuje bičeve, trnje, razapinjanje. Nitko ne može ispravno ljubiti tko nije spreman križ Kristov ispred sebe metnuti. Krist na križu nije kšćanski simbol nego stvarnost ljudskog postojanja. Tko god pokuša zaobići križ neće daleko doći ili će samo u nevolje upasti.“

S. Dijana Mlinarić i s. Andreja Petravić zahvalile su biskupu što je predvodio ovo misno slavlje, a predstavnici mladih uručili su mu buket i prigodni poklon.

Karmelijada završava u nedjelju, a pojedini dijelovi programa otvoreni su za sve, pa pozivamo mlade kojima je to moguće i imaju želju da se pridruže sudionicima na Euharistijskom klanjanju koje će se održati u župnoj crkvi u Puntu danas 7. 10. od 22.30 do 23.30. sati te sutra u nedjelju na sv. misi u 10. 30 sati.

Tekst i foto: Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email