Don Bosco – primjer kako se sve nedaće mogu okrenuti na dobro

Okupljanja mladih u Cresu o blagdanu sv. Ivana don Bosca imaju dugu tradiciju – stariji Cresani sjećaju se da je 1951. za župnika u Cres došao don Mario Haljić koji je već od sljedeće godine počeo organizirati susrete dječaka i mladića. Uskoro su se počele okupljati djevojke o blagdanu sv. Janje, a vremenom su se ta dva susreta spojila u skup creske mladeži. Kako se popravljala prometna povezanost kvarnerskih otoka, u Cres su počeli dolaziti i mladi iz ostalih dijelova Krčke biskupije, a povremeno i iz Rijeke i drugih krajeva Hrvatske.

Ove je godine susret održan u subotu, 28. siječnja, pod geslom „Bog ima spasenja moć“ i okupilo se oko 150 mladića i djevojaka iz raznih župa s otoka Cresa, Krka, Lošinja i Raba. Započeo je pokorničkim bogoslužjem kojeg je u crkvi sv. Frane predvodio župni vikar Filip Šabalja, a nastavljen je svetom misom koju je u župnoj crkvi Sv. Marije Velike predslavio krčki biskup mons. Ivica Petanjak u koncelebraciji sa svećenicima koji su dopratili mlade iz svojih župa. U propovijedi je govorio o vjeri i povjerenju koji su bili i tema misnih čitanja.

Nakon zajedničkog ručka mladi su popodnevni dio programa proveli u Osnovnoj školi Frane Petrića gdje ih je pozdravio ravnatelj Josip Pope i ukratko predstavio školu u kojoj se nalaze.

Središnje predavanje na temu susreta održao je fra Stjepan Brčina iz creskog Samostana sv. Frane, te odmah na početku progovorio o važnosti identiteta.

„Ti si jedinstven, netko i nešto, nisi slučajno na ovome svijetu. Ti si dijete Božje, a Bog je ljubav i stvorio nas je s ljubavlju baš takve kakvi jesmo“, rekao je fra Stjepan i u nastavku svog predavanja objasnio kako su svi stvoreni otvorena srca u koje Bog izlijeva svoju neograničenu ljubav. Ilustrirao je to staklenkom u koju je iz većeg bokala ulijevao vodu, čak i kad u njoj nije više bilo mjesta ili je ona zatvorena, voda iz bokala (Božja ljubav) nije prestala teći.

„Ako se ne napajamo na Bogu, tražimo drugi izvor, jer srce ne može biti prazno. Mnogi ga danas ispunjavaju na grijehu, a grijeh ima moć uništiti moj i tvoj život“, rekao je predavač te razbio staklenku o pod. Zbog tako dramatski upečatljivog predavanja njegove će riječi zasigurno dugo ostati u pamćenju svih sudionika susreta mladih.

Govorio je i o važnosti susreta sa živim Bogom i molitve, ali je naglasio da se Boga ne smije častiti samo usnama, već ga treba susresti razumski. No, najvažnije je iskustvo Boga koje dolazi iz srca, rekao je fra Stjepan i svoje predavanje zaključio molbom mladima: „Molim vas, nemojte biti samo slušatelji, sami donosite odluke kad je vaša duhovnost u pitanju, pustite Boga u svoj život!“

Na kraju susreta mladi župe Cres izveli su predstavu „Povijest spasenja u sedam slika“ koju je osmislila vjeroučiteljica Dubravka Buničić, a druženje do polaska autobusa nastavilo se u vjeronaučnoj dvorani.

Walter Salković


Nekoliko lijepih iskustava mladih iz Malog Lošinja

Zajedništvo i snaga vjere

Polazak iz Lošinja bio je oko 9 sati. Nakon što smo se svi okupili krenuli smo putem Cresa. tamo smo se malo odmorili i predahnuli na hladnom creskom zraku čekajući ostale mlade iz biskupije. Susret je započeo u franjevačkoj crkvi u samostanu sv. Frane gdje smo imali kratak uvod u susret i poziv mladima na sakrament svete ispovjedi koji je nakon toga uslijedio. Nakon ispovjedi sveta misa u župnoj crkvi. Misu je predvodio biskup Ivica Petanjak, koji je nas mlade pozvao da slijedimo svetog Ivana Bosca. Govorio je o njegovoj neustrašivosti i otvorenosti za mlade, te da mladi nisu loši, nego loši postaju zbog nebrige, i prepuštenosti samih sebi. Naglasio je da smo mi mladi budućnost i da sa nama treba raditi i približiti nam se, saslušati nas i pomoći nam da postanemo bolji ljudi. Nakon mise ručak u školi i slobodno vrijeme za druženje, razgledavanje Cresa. Poslije smo se ponovno okupili u školi gdje je uslijedili predavanje fra Stjepana Brčine na temu susreta: “Naš Bog ima spasenja moć”. Fra Stjepan nam je ukazao na to kako Bog cijelo vrijeme na nas izlijeva obilje svoje milosti, a o nama ovisi hoćemo li ju primati ili nećemo. Poruka predavanja bila je neizmjerna Božja milost za nas i kako je svatko od nas poseban i kao takav Bogu mio. Nakon predavanja pogledali smo predstavu koju su izvodili mladi župe Cres pod vodstvom njihove vjeroučiteljice Dubravke Buničić na temu “Povijest spasenja u sedam slika”. Nakon odlične predstave slijedio je najbolji dio susreta, druženje u župnom uredu na kojem je bilo pjesme i plesa, ali nažalost sve što je dobro kratko traje, pa je tako brzo došlo i vrijeme odlaska prema busu i polazak u Lošinj.

Marko Mikić (Mali Lošinj)

Sve je započelo polaskom sa autobusne stanice iz Maloga Lošinja u jutarnjim satima te se odmah moglo osjetiti da ćemo se dobro zabaviti sudeći po veseloj atmosferi u autobusu. Kada smo došli u Cres, ispred crkve sv. Frane dočekali su nas domaćini Cresani te mladi iz Krka i Raba. Uslijedila je ispovijed, te sv. misa u župnoj Crkvi koju je predvodio biskup Petanjak koji je naglasio nekoliko crtica iz života sv. Ivana Bosca. Rekao je kako je don Bosco već sa 11 godina znao što hoće od svoga života i da nije čekao da mladi hrle k njemu nego je dolazio među mlade i tako ih pridobio za Krista. Nakon ručka u 13 sati, fra Stjepan Brčina održao je svoje predavanje na temu „Spasenja“ u kojem je naglasio važnost molitve, te je demonstracijom pokazao kako Bog ulijeva svoju ljubav u nas, čak i onda kad mi zalutamo u obmanama današnjeg svijeta. Predavanje me se iznimno dojmilo jer je fra Stjepan rekao baš što sam trebala čuti već duže vrijeme. Popodnevni program zaključila je predstava mladih creske župe pod nazivom „Povijest spasenja u sedam slika“. Predstava je prikazala scene od samog početka, Adama i Eve pa sve do današnjeg vremena u kojem se nekolicina mladih ipak uspije oduprijeti Zlomu i lažnim čarima ovog svijeta. Nismo mogli otići bez da se još malo družimo, pa smo se okupili u župnoj dvorani te uz kolače i pjesmu, malo i zaplesali. Pošto sam prvi razred srednje škole, ovo mi je bio prvi susret mladih u Cresu na don Boscu i mogu reći da me iznimno obogatio, kako riječima fra Stjepana, tako i novim poznanstvima. Svim sadašnjim i budućim generacijama toplo preporučam da ne razmišljaju puno o odlasku na susret jer nema ljepšeg od druženja i upoznavanja sa mladima iz cijele biskupije.

Brigita Sorić (Mali Lošinj)

Bio je to dan kojeg ću pamtiti cijeli život. Pri samom polasku već sam osjećala uzbuđenje i jaku zelju za stjecanjem novih iskustava te produhovljavanja. Došavši u crkvu gdje su bili mladi sa Krka, Raba i Cresa, osjećala sam zajedništvo i snagu vjere. Nakon ispovijedi na kojoj sam svoju dušu u potpunosti otvorila Kristu, bila sam spremna za nastavak već prekrasnog dana. Odlaskom na misno slavlje koje je predvodio biskup, osjećala sam se kao da je to moja prva misa. Te rijeci, poziv na obra­ćenje, resili su stihovi predivnih pjesama. U meni se pojavila misao: ‘Gospodine, ima li što ljepše nego li s ovoliko mladih slaviti Te? Predavanje fra Stjepana Brčine bilo mi je posebno upečatljivo jer nam je na simboličan način prikazao i dočarao Božju ljubav i milosrđe te nam time poručio da ne okrećemo leđa Bogu jer nas samo On može učiniti potpunima u trenu kad odlučimo dopustiti Isusu u svoj život. Danas je veliki problem mladih što ‘zatvaraju vrata’ Bogu te mu se ne nastoje približiti, već se nesvjesno udaljavaju ne znajući da će ih to na kraju jako oštetiti. Trenutak koji me posebno dotaknuo i još više približio Njemu bila je zajednička molitva kada sam osjećala da se u potpunosti predajem Gospodinu u ruke. Predstava koju su nam izveli creski mladi ostavila je jaku poruku da ne hrlimo ka onome što će nas udaljiti od Boga već da nastojimo raspoznati dobro i zlo jer za život bez Boga moraš biti jaka osoba, ali i glupa jer je naša ‘jakost’ kratkotrajna a Božja ljubav beskrajna kad nam je dopustio da se činom ispovijedi vratimo u Njegov Dom.

 Rebecca Galli (Mali Lošinj)

Rapski mladi također su bili na susretu u Cresu

Uronili u svoju nutrinu

Ushit, radost, iščekivanje… bujica emocija kovitlala se u krug! Don Bosco je i ove godi­ne preko divnih ljudi osigurao nevjerojatno druženje, druženje s Gospodinom! Taj krug emocija prožimao nas je od prvih trenutaka kada smo se trajektom odvajali od Raba, i pratio tijekom cijelog susreta.

Krenuli smo rano ujutro, još prije nego su izašle prve zrake sunca, na put prema otoku Cresu. Kada smo nakon duge plovidbe dvama trajekta stigli na odredište dočekala nas je radosna ekipa Cresana. U crkvi sv. Franje creski kapelan, velečasni Filip je poslije uvodnih riječi fra Fedra i Benjamina Lovrečića održao pokorničko bogoslužje. Nakon toga očistili smo naše duše od grijeha, a potom je uslijedila sveta misa koju je predvodio naš biskup Ivica. U propovijedi govorio je o vjeri i povjerenju te je nama mladima poručio da „o nama i našoj vjeri ovisi hoće li Bog provesti svoje planove i zato je bitan svatko od nas-vjera svakoga od nas“. Program se na­stavio u OŠ Frane Petrića gdje smo najprije imali zajednički ručak na kojem smo zasladili i nagradili naš želudac finom paštom u umaku. Popodnevni program nastavljen je pre­davanjem fra Stjepana Brčine na temu ovogodišnjeg susreta „Bog ima spasenja moć“. Jezikom mladih potaknuo je u nama da se zapitamo koliko smo otvoreni Božjoj milosti i vjerujemo li doista da Bog ima spasenje moć (o „razbijenoj tegli“ prepričavali smo s oduševljenjem svima). Na kraju susreta mladi župe Cres iznenadili su nas s predstavom „Povijest spasenja u sedam slika“ za koju ih je uvježbala prof. Dubravka Buničić.

Tijekom susreta Bog nam je dao priliku da uronimo duboku u svoje nutrine i rasvijetlimo sva ona mjesta koja su ostala u sjeni. Ono što je ostalo nakon susreta je posebno stanje mira, radosti i ispunjenosti srca! Sa sobom nosimo i snažnu poruku: Otvorite svoja srca Božjoj ljubavi i milosti koja vas neprekidno obasipa. Do idućeg susreta potrudit ćemo se biti „svjetlo svijeta i sol zemlje“ te tako biti primjer drugim mladima u traganju za Njime!

Martina Novotny i Josip Badurina

 

Print Friendly, PDF & Email