Dr. Anton Bozanić, počasni građanin Malog Lošinja

Povodom Dana Malog Lošinja na blagdan sv. Martina, 11. studenog 2018, Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja dodijelilo je Povelju o imenovanju počasnim građaninom Dr. Antonu Bozaniću, bivšem župniku, za naročite zasluge za Grad Mali Lošinj.

U obrazloženju odluke navode se, među ostalim, tri značajnija razloga. Ponajprije, tijekom desetgodišnjeg upravljanja župom bivši je župnik nastojao uvjeriti odgovorne u Gradu da blagdan sv. Martina, koji je zaštitnik župe postane također i Dan Grada Malog Lošinja. Naime, do tada se obilježavao datum Dana Grada 24. kolovoza koji asocira na prvu sjednicu nekadašnjeg Općinskog vijeća. Iznoseći povijesne razloge kako je ishodište Malog Lošinja oko stare crkve sv. Martina, čiji je naslovnik od pamtivijeka i zaštitnik naselja, a uz nju je vezano zavidno kulturno naslijeđe, o čemu najbolje svjedoče sačuvane glagoljske matice krštenih još iz 1596. godine, upornim nastojanjem i suradnjom s gradskim vlastima  blagdan župnog zaštitnika sv. Martina postao 2005. godine također Danom Grada Malog Lošinja. Drugi je razlog što se župnikovim zalaganjem počeo od 1999. godine u nedjelju prije blagdana Vele Gospe slaviti Dan svih Lošinjana koji je istovremeno poprimio crkveno i šire mjesno obilježje. Treći je razlog objavljivanje knjige o cresko-lošinjskom iseljeništvu u Americi koju je budući malološinjski župnik napisao još tijekom djelovanja u New Yorku, a objavljen je u ediciji Otočki ljetopis Cres-Lošinj sv. 10.

U prigodnoj riječi u malološinjskoj Kino dvorani dobitnik je Povelje istaknuo da sam čin doživljava najmanje kao osobnu promociju, već u njemu vidi poticaj da svatko u svojoj službi i na radnom mjestu radi zdušno kako najbolje i najviše može i obilno koristi talente kojima ga je Bog obdario. A tijekom povijesti mnogi su župnici u Malom Lošinju ostavili duboke tragove na širem planu, počevši od Stjepana Vidulića koji je postavio temelje pomorskoj školi i utro put ozbiljnijoj brodogradnji s brodom Primo Lussignano.

Print Friendly, PDF & Email