Drugi dan

 Obilazak Srijema te sudjelovanje u proslavi svetkovine sv. Dimitrija

Drugi dan hodočašća naši su hodočasnici posjetili Srijemsku biskupiju i, podijeljeni u 5 grupa, obišli Novi Sad i crkvu sv. Jurja, Petrovaradinsku tvrđavu, Kapelu Gospe od Mira u Srijemskim Karlovcima te nadaleko čuveno Svetište Gospe Tekijske.

U 17 sati okupili su se u Srijemskoj Mitrovici gdje je biskup Ivica Petanjak predvodio slavlje prigodom svetkovine sv. Dimitrija, đakona i mučenika. Misu su suslavili  domaći biskup Đuro Garparović, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolita Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, beogradski nadbiskup i metropolita Stanislav Hočevar, subotički biskup Ivan Penzeš, te apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori Đurom Đuđar.

Slavlje je uveličalo 40-ak svećenika i đakona, a odazvao mu se veliki broj vjernika iz srijemskih župa koji su u zajedništvu s domaćinima proslavili nebeskog zaštitnika Srijemske biskupije. Prisustvo 500-tinjak naših hodočasnika uvelike je uzveličalo ovu proslavu.

Na početku je domaći biskup Gašparović, pozdravljajući sve, uputio riječi dobrodošlice, te izrazio svoju iskrenu radost zbog samog događaja i slavlja, kao i zbog zajedništva s hodočasnicima iz Krčke biskupije.

Biskup  Petanjak održao je propovijed te istaknuo kako je negdašnji Sirmium u prvim stoljećima kršćanstva bio rasadište vjere te širenja Kristove Riječi okolnim krajevima. U tom, za kršćane veoma opasnom vremenu, djelovao je i sv. Dimitrije, đakon, svetac čiji dan danas slavimo. On je, kao i mnogi drugi vjerni svjedoci, radije izabrao smrt, nego zatajenje Isusa Krista.

„U svome duhovnom rastu trebamo se vratiti na izvore, na Izvor. To nije jednostavno preslikavanje nečijeg života na svoj život ili onog vremena na naše vrijeme. Izvor je uvijek isti, ali na tom izvoru uvijek teče nova voda. Zato se i zove izvor jer je uvijek svježi i uvijek novi, makar je isti. Kad bi na izvoru bila ista voda postala bi žabokrečina i nitko je ne bi poželio piti. Vratite se na svoje izvore i na vrijeme prvih mučenika, znači, vratite se njihovom oduševljenju i njihovom zanosu“, poručio je biskup Petanjak.

Propovijed biskupa Ivice možete pročitati ovdje.

Fotogalerija
Fotografirao: Nadio Kralj

 

Print Friendly, PDF & Email