Drugi nacionalni studijski dan za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji u Osijeku

U organizaciji  Vijeća HBK za život i obitelj i Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Đakovačko -osječke nadbiskupije u petak i subotu 22. i 23. travnja u prostorima Vikarijata Osijek održan je 2. Nacionalni studijski dan za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji, na temu “Majčinstvo i očinstva – dva lica roditeljskog poslanja”. Iz naše su biskupije sudjelovali Povjerenik za obitelj Anton Valković, voditeljica Ureda za obitelj Josetta Blažić te dva bračna para sa župnikom Ivanom Brnićem iz Malog Lošinja.

Created by DPE, Copyright IRIS 2009

Created by DPE, Copyright IRIS 2009

Susret je započeo sa pozdravnim govorima nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića, i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, biskupa dubrovačkog Mate Uzinića koji je i otvorio Drugi nacionalni studijski dan.

Tijekom dva dana bila su četiri predavanja. “Muškarac: suprug i otac nekad i danas”, a predavač je bio dr. sc. Josip Bošnjaković. “Žena: supruga i majka – nekad i danas“. O toj temi je govorila dr. sc. Ana Štambuk. Treće predavanje nosilo je naslov „Komplementarnost muškarca i žene u roditeljskom pozivu suvremenog čovjeka“, a održao ga je prof. dr. sc. Vladimir Gruden. Zadnje predavanje održao je prof. dr. sc. Pero Aračić na temu „Osnaživanje očinstva i majčinstva u pastoralnoj praksi“. Nakon predavanja imali smo mogućnost za raspravu a nakon toga uslijedile su radionice i rad u manjim grupama.

Sudionici su na kraju izrazili hrabrost i upornost boriti se za bolji položaj braka i obitelji te njegovanje strpljivosti, ljubavi ali i čvrstoće u odgoju djece.

Ovim studijskim danom započeo je ciklus nacionalnog, biskupijskog, župskog i obiteljskog hoda obitelji na temu očinstva i majčinstva. Želim završiti ovaj izvještaj citirajući papu Franju koji je rekao: „Župa je obitelj obitelji“ te pozvati sve da se na razini župe ostvari komunikacija, traženje Boga, razumijevanje, razgovor, sve što je potrebno da obitelji i brakovi steknu jednu sigurnost i osjete da u župi imaju oslonac, svoga pastira koji ih vodi i druge obitelji koje su solidarne.

Josetta Blažić

Print Friendly, PDF & Email