Duhovna obnova za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri održana online

Ovogodišnja duhovna obnova za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri Krčke biskupije, s temom „Da bismo znali govoriti moramo znati šutjeti“, održana je 5. i 6. ožujka u organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje. Zbog nemogućnosti okupljanja, susret je održan putem interneta i okupio je dvadesetak sudionika.

Iako smo već navikli da je virtualni svijet zamijenio mnoga događanja uživo, duhovne obnova online otvara mnoga pitanja. Je li moguća duhovna obnova online kada ona traži Susret? Iako svi priželjkujemo prave susrete, druženja i zajedništvo, treba iskoristiti i ovakve prilike koje mogu biti poticajne. Dokaz je i ova duhovna obnova koju je vodio fra Tomislav Šanko, župnik župe sv. Nikole Tavelića u Rijeci. Kroz razmišljanje o akciji i kontemplaciji na primjeru evanđelja o Marti i Mariji, svatko je mogao ispitati svoju zauzetost u radu i jesmo li oni koji biraju „bolji dio“. Vjeroučitelji su u napasti da se u različitim aktivnostima, poput Marte, izgube u svojoj ulozi i propuste, kao Marija, prepoznati trenutak slušanja i susreta s Gospodinom. Ako Krist nije gost u našem srcu, ne možemo ga drugima donijeti. Kada radimo za Gospodina, je li On u središtu ili mi? Taj odnos s Isusom fra Tomislav je usporedio s plesom u kojem bismo trebali Bogu stati na prste i pustiti da nas on vodi. Osim nagovora, duhovna obnova je sadržavala trenutke osobne molitve, klanjanja, razmatranja križnog puta koje su sudionici proveli u svojim crkvama.

Na kraju je uslijedio dogovor o provođenju akcije „Djeca i mladi Krčke biskupije po rukama sv. Kvirina djeci i mladima Sisačke biskupije“ kojom se želi potaknuti djecu i mlade na plemenitost i susosjećanje prema vršnjacima u potrebi. Naglasak je na pismu podrške kojem će biti pridodan dar, a u akciju će se moći uključiti svi koji žele. Vjerujemo da će ova akcija biti na radost onima koji će dar primiti, ali i darivateljima.

Ljiljana Filipas

Print Friendly, PDF & Email