Hodočašće povjerenja na zemlji održano u Pragu

Mladi – sol zemlje i svjetlost svijeta

Od 28. prosinca 2014. do 2. siječnja 2015. u Pragu se održalo Hodočašće povjerenja na Zemlji u organizaciji braće iz Taizea.

Krčka biskupija i ove je godine sudjelovala na hodočašću. Nas četrdeset i šestoro mladih s pet otoka smo se u pratnji našeg povjerenika za mlade vlč. Saše Ilijića i bogoslova Antona Budinića uputili u Prag, dočekati i proslaviti još jednu Novu godinu u duhu ekumenizma i molitve. Na susret je pošlo još desetak mladih iz naše biskupije ali u organizaciji Riječke nadbiskupije. Zbog bure i nevremena nismo svi bili u mogućnosti doći na Krk 28. prosinca pa smo, odlučni da u Prag 30. prosinca. Bili smo jedina grupa iz Hrvatske koja je došla kasnije i organizatori odgovorni za nas su nam izašli u susret. Smještaji su bili različiti, od obitelji do dvorana, ali to nam je bilo najmanje bitno. Bili smo sretni što smo svi zajedno stigli u Prag i dobili dovoljno prostora da svatko smjesti svoju vreću za spavanje.

Iako smo bili podijeljeni u nekoliko župa, ipak smo se trudili da jednom u danu svi zajedno okupimo. Dan nam je započinjao molitvom u župi nakon koje je svatko organizirao svoje vrijeme. Naoružani planovima grada potrudili smo se razgledati što više znamenitosti pa smo tako posjetili nezaobilazan Karlov most, poznati trg Staromestske namesti, Hradčany i gradske tornjeve. Prag je bio pokriven snijegom, na oduševljenje nas otočana, i osjetio se božićni duh dočaran mnoštvom jelki, ukrasa i božićnih sajmova. Dan smo završavali zajedničkim molitvama na velesajmu Letňany ili u nekoj od crkava u gradu. Posebno je lijepa bila molitva u katedrali Sv. Vida u Pragu koja obiluje mnoštvom stilova. Na molitvi, koja je bila na Silvestrovo, se okupio veliki broj mladih u želji da se u ozračju molitve i pjesme pripremi za nadolazeću godinu. U posljednjim trenutcima molitve nestrpljivo smo čekali da nam braća iz Praga u smjeru Beča gdje smo proveli poslijepodne i iduće jutro. Posjetili Taizea objave gdje će se održati idući susret. Na oduševljenje mnogih zimogroznih susret će se iduće zime održati u gostoljubivoj Valenciji na obali Španjolske.

Nakon molitve svatko je otišao u svoju župu gdje smo u 23 sata započeli novogodišnje bdijenje dočekavši Novu godinu u zajedništvu s Bogom i jedni s drugima. Nakon bdijenja smo prisustvovali Festivalu naroda koji se kasnije odvijao po župama, a na Novu godinu sudjelovali smo na regionalnom susretu kojem su prisustvovali svi mladi hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine gdje smo imali zajedničku euharistiju, razgovor s bratom Urlichom iz Taizea i ugostili dvije djevojke iz Valencije koje su nas srdačno pozvale u svoj grad.

Sutradan, 2. siječnja, otišli smo iz smo dvorac Schönbrunn, augustinsku crkvu, katedralu Sv. Stjepana i kriptu kapucinske crkve gdje su pokopani habsburški vladari. Na povratku prema Hrvatskoj stali smo u Sloveniji, u župi Dob kod Domžala gdje smo zajedno sa župljanima slavili svetu misu na kojoj smo otpjevali nekoliko pjesama. Nakon što smo proveli malo vremena sa župljanima uputili smo se prema Hrvatskoj gdje smo stigli oko 21 sat.

Na koncu možemo reći kako smo se i s ovoga putovanja vratili obogaćeni novima prijateljstvima, uspomenama i svjedočanstvima te prekrasnom slikom kršćanskog zajedništva koju se moramo truditi njegovati od susreta do susreta.

Paola Samaržija

Print Friendly, PDF & Email