Započinje bliža priprema za nacionalni susret obitelji

Na Dan života 1. veljače 2015. godine u 16. sati u Riječku će prvostolnicu, iz Svetišta Majke Božje Bistričke, biti prenesena zavjetna spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji. Pozivaju se obitelji koje mogu da toga dana dođu u katedralu sv. Vida u Rijeku kako bi molitveno i znakovito uz svijeću koju je prigodom Prvog nacionalnog susreta obitelji u Zagrebu 5. lipnja 2011. godine blagoslovio papa Benedikt XVI i povjerio obiteljima da je nose na svoje buduće nacionalne susrete, započeli hod prema Drugom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se spomen-svijeća biti će u centru ovog molitvenog okupljanja obitelji. Ona simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji s Uskrslim Gospodinom, istinskom Svjetlu. Svijeća svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Uz prirodnu ornamentiku od mednoga saća, na svijeći su, kao stalni elementi, raspoređeni kovinski odljev Hrvatskoga zavjetnoga križa, naziv svijeće te mjesto i prigoda u kojoj je blagoslovljena. U posebno kućište u svijeći umetnut je kružni logotip prvoga Susreta. Riječ je o promjenjivom elementu, jer je predviđeno da se u kućište umeće i logo svakoga budućega susreta u vrijeme njegova održavanja.

Hrvatski zavjetni križ nastao je 1979. godine kao znak proslave jubileja »Branimirove godine« u Ninu i Rimu. Svojim sastavnicama (starohrvatski pleter, raspeti Isus Krist, krstionica kneza Višeslava, spomenik kneza Branimira, pralik Gospe Velikoga Zavjeta i znak »Branimirove godine«) poručuje da je hrvatski puk katolički narod bogate kulturne baštine, pod zaštitom Marije u jedinstvu s papom te da takav želi i ostati. Te sastavnice izrezbarene su i na glavi svijećnjaka.

Svijeća je zavjetna jer se njome obnavlja zavjet hrvatskih katoličkih obitelji iz Nina kada je u sklopu proslave navedenoga jubileja, spominjući se trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, prihvaćeno trajno geslo »Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu«.
Ona je spomen, jer predstavlja znakovit podsjetnik na Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji je bio povod apostolskoga pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011.
Svijeća je ujedno i zalog, jer ju je Papa, na kraju euharistijskoga slavlja na zagrebačkom hipodromu u nedjelju 5. lipnja, blagoslovio te povjerio hrvatskim katoličkim obiteljima da je nose na svoje buduće susrete.

Dana 5. lipnja 2011. godine u sklopu predprograma u Zagrebu prigodom prvog susreta obitelji, netom uoči euharistijskoga slavlja, biskup Valter Župan kao predsjednik Vijeća HBK za obitelj, upalio je svijeću nakon čega je obnovljen spomenuti zavjet iz Nina te je obavljena posveta hrvatskih obitelji Svetoj obitelji. Time su je uzeli za uzor i stavili se pod njezinu zaštitu.

Po odluci hrvatskih biskupa svijeća je na blagdan Svete obitelji 30. prosinca 2011. svečano postavljena u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke gdje je trajno izložena, osim u vrijeme održavanja nacionalnih susreta katoličkih obitelji kad će »gostovati« u (prvo)stolnicama pojedine (nad)biskupije kao što će to, od 1. veljače 2015., a prigodom Drugog nacionalnog susreta obitelji, biti u Rijeci.

Pripremio:
Anton Valković,
povjerenik za obitelj


“Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”.

Tema Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati na Trsatu u Rijeci 19. travnja je “Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”.

Jedna od temeljnih ideja nacionalnih susreta jest stavljanje obitelji u središte pozornosti javnoga mnijenja, bilo crkvenoga tako i mnijenja čitavoga društva. Specifični vid pod kojim želimo promatrati obitelj u prigodi Drugog nacionalnog susreta proizlazi upravo iz temeljnih naglasaka Prvog ciklusa obiteljskog pastorala (2013. – 2015.) – “Od teologije tijela do evanđelja života”.

Naglašavajući da je obitelj “nositeljica života” željelo se još više istaknuti uloga obitelji bez koje uistinu nema niti nade niti budućnosti. Obitelj, kako nam je znano, nije samo nositeljica već i prenositeljica života.

Vjernik zna da je ljudski život dar koji supružnici primaju od Boga te da su oni pozvani taj dar života primiti, činiti da se razvija i raste u svim dimenzijama, kako bi jednoga dana ta ista osoba mogla postati nositelj života Crkve i društva.

Tema ovoga susreta usko je povezana i s osnovnim naglascima koje je sveti papa Ivan Pavao II istaknuo u enciklici „Evanđelje života” čiju 20. godišnjicu objave ove godine spominjemo. Zato je i hod priprave za Susret prožet poticajima na proučavanje te nezaobilazne enciklike u kontekstu obiteljske problematike, ali i kulture života općenito.

Print Friendly, PDF & Email