Hodočašće žena Krčke biskupije u Zagreb

U organizaciji Apostolata za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije „Marica Stanković“ i ove je godine organizirano hodočašće u Zagreb, o smrtnom danu službenice Božje Marice Stanković, 8. listopada. Odazvalo se je 55 žena, a hodočašće su vodili mons. Antun Toljanić, župnik Drage Bašćanske i vlč. Milivoj Guszak, župnik Rasopasna uz voditeljicu Apostolata, vjeroučiteljicu Mirjanu Žužić.

Tema ovogodišnjeg hodočašća „Važnost duhovnog vodstva u životu vjernika“ određena je povodom 90. godišnjice smrti bl. Ivana Merza, te 80. obljetnice osnutka 1. svjetovnog instituta u Hrvatskoj – Suradnica Krista Kralja koji je u povodu 10. obljetnice smrti blaženika u njegovoj rodnoj Banja Luci osnovala službenica Božja Marica Stanković čijim se imenom Apostolat ponosi. Blaženi Ivan Merz, angažirani vjernik laik, bio je istinski duhovni voditelj s. Marice. Razmišljajući o tom utjecaju, cilj je hodočašća bio naglasiti koliko su nam naši svećenici potrebni kao duhovni voditelji i ispovjednici.

Vlč. Milivoj Guszak predstavio je hodočasnicama život bl. Ivana Merza, a mons. Antun Toljanić govorio je o njegovom duhovnom utjecaju na s. Maricu.

Uz molitvu Kraljici sv. Krunice, unatoč kišovitom danu, raspoloženje hodočasnica iz župa Baška, Draga Bašćanska, Punat, Krk, Vrh, Poljica, Dubašnica, Polje i Dobrinja je bilo veoma dobro i ugodno. U nakane dana, kao veliku zajedničku nakanu, uključile smo pok. Mariju Polonijo iz Vrbnika, koja je smrtno nastradala u Zagrebu na prošlogodišnjem hodočašću.

Po dolasku u Zagreb pohodili smo grob s. Marice na Mirogoju te se uz svoje osobne nakane, pomolili za potrebe Krčke biskupije i njezinih biskupa i svećenika. Potom smo obišli i grobove fra Bonaventure Dude, OFM, te fra Danijela Mihatova, TOR čiji su nas životi i rad sve zadužili.

Sljedeća postaja našega hodočašća bio je dom Suradnica Krista Kralja gdje su nam njihove vrijedne ruke pripremile okrepu, te smo u ugodnom druženju proveli sat vremena. Prije odlaska u samoj kući posjetile smo spomen – sobu u kojoj se čuvaju osobne stvari bl. Ivana Merza.

Kako bismo dobro iskoristile preostalo vrijeme, jer je sv. Misa u zagrebačkoj Katedrali započinjala u 18,00 sati, odlučili smo pohoditi i župnu crkvu Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici gdje djeluju franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, a dočekao nas je fra Josip Šimić koji nam je uputio nekoliko riječi o samoj crkvi – točnije kripti – Majke Božje Lurdske, a zatim, kao vicepostulator časnoga sluge Božjega fra Ante Antića, predvodio molitvu na njegovom grobu i poveo nas u razgled sobice u kojoj je časni sluga Božji umro. Vidjele smo i kapelu Gospe Lurdske u franjevačkom samostanu. Našem požrtvovnom fra Josipu i same smo se predstavile uz tumačenje nakane koja nas je dovela u njihovu župu i samostan. Lijepo su nam se povezale ljubav bl. Ivana Merza i s. Marice prema Gospi Lurdskoj, te veliki duhovni voditelj naših dana – dobri o. Antić.

Prepune utisaka poslije malo odmora, pošle smo u Katedralu na listopadsku pobožnost i sv. Misu koja se na lijepi Dan neovisnosti naše Domovine služi za onu koja je podnijela mnogo žrtava, te pet „Godina teških i bolnih“ u logoru u Požegi za nju. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je o. Vinko Mamić, OCD, postulator kauze sl. Božje Marice Stanković. Veoma nadahnutom propovijedi na misna čitanja u poveznici sa životom službenice Božje, obogatio je prisutne hodočasnike iz različitih župa po Hrvatskoj gdje je s. Marica službovala kao učiteljica, te Zagrepčane u prepunoj Katedrali, vlč. Milan Pušec, bivši postulator. Uz predvodnika, koncelebriralo je 7 svećenika iz Zagreba i drugih župa odakle su dopratili hodočasnike. Pjevanje su animirali mladi – bogoslovi i laici uključeni u zbor dominikanskog samostana u Zagrebu.

Prepuni utisaka, s velikim osjećajem zahvalnosti, svjedočile smo jedne drugima u povratku sve ono što je i ovogodišnje hodočašće upisalo u naša srca. Voditeljica je govorila o radu sa ženama, osobito putem mjesečnog letka „Marica Stanković“, te zahvalila svećenicima koji su nas pratili na ovom putu i svima na odazivu preporučajući u molitve nakane ovog Apostolata.

 Mirjana Žužić

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email