Iz urednikove bilježnice (3-2014)

Piše: Anton Valković, urednik

Piše: Anton Valković, urednik

Zagrlimo i poduprimo

Ne znam je li vam u ruke došla Apostolska pobudnica pape Franje „Evangelii gaudium“ (Radost Evanđelja) od 24. studenog 2013. godine. Svakako, dobro bi ju bilo imati i u miru pročitati. Možda bi svima nama, u ovom korizmenom vremenu, mogla poslužiti kao ispit savjesti i duhovna hrana za podstrek i nove korake u Kristu. Papa Franjo u njoj, onako najkraće rečeno, promišlja o Crkvi i o njenoj zadaći evangelizacije. Sve ovo spominjem kao svojevrsni uvod u, možemo slobodno reći, jedan novi iskorak u obiteljskom pastoralu – kako na našoj nacionalnoj, tako i na biskupijskoj razini. Njegovo provođenje, barem mi se tako čini, uklapa se u ono duhovno ozračje ovog Papinog dokumenta, kako u ukazivanju na sjene, tako i u traženju puta prema svijetlu i nadi. Papa Franjo u drugom poglavlju Radosti Evanđelja najprije piše o nekim izazovima današnjeg svijeta a onda govori o iskušenjima s kojima se suočavaju pastoralni djelatnici. Papa na sugestivan način postavlja i naslove pojedinih odlomaka od kojih neki glase: „Da“ izazovu misijske duhovnosti, „Ne“ egoističnoj mlitavosti, „Ne“ sterilnom pesimizmu, „Da“ novim odnosima koje je donio Krist, „Ne“ duhovnoj svjetovnosti…. Upravo u svjetlu četvrtog naslova: „Da“ novim odnosima koje je donio Krist, a kao svojevrsni izlaz iz najrazličitijih kriza u koji je upao današnji svijet, vidim i ovu, ne bez porođajnih muka i dječjih bolesti, pastoralnu inicijativu započetu prigodom Prvog nacionalnog susreta obitelji u lipnju 2011. godine kojoj se odazvao i papa Benedikt XVI. Nakon Studijskog dana u Zadru, ona se nastavila u ovoj pastoralnoj godini u kojoj su naše župne zajednice bile pozivane na molitvu i klanjanje za obitelji, te u obiteljskim i drugim zajednicama u župi na promišljanje o bračnom zajedništvu između muškarca i žene koje je temelj ljudskog društva. a što je papa Ivan Pavao II. nazvao „Teologijom tijela“. Koliko smo u ovom pastoralnom poslu, svatko u sjeni svoga zvonika, svi zajedno, i pastoralni radnici i vjernici laici odnosno muževi i žene nastojali, ne predajući se, kako papa Franjo kaže „egoističnoj mlitavosti“ ili „sterilnom pesimizmu“, zna svatko ponaosob, a jedan od pokazatelja svakako će biti i naš predstojeći Biskupijski susret obitelji 6. travnja u Krku. Bit će prvi takve vrste te nam je kao takav izvjesna nepoznanica ali i izazov, a možda nam baš zbog toga, vremenom postane i posebno drag.

Ali da ne ostanem dužan napisati o onome što pod spomenutim naslovom o novim odnosima u Kristu piše papa Franjo, evo dijela njegova teksta: „Danas, kada su mreže i sredstva ljudske komunikacije dostigli neslućene razvoje, osjećamo izazov da otkrijemo i prenosimo „mistiku“ zajedničkog življenja, miješanja i uzajamnog susretanja, da se zagrlimo i jedni druge podupremo, da zakoračimo u vode toga oceana koji se, premda kaotičan, može pretvoriti u pravo iskustvo bratstva, karavanu solidarnosti, u sveto putovanje… E, kad bismo barem kročili tim putem, kako bi bilo dobro, okrepljujuće, oslobađajuće, ispunjeno spasonosnom nadom! Dobro je izići iz samoga sebe i povezati se s drugima… Evanđelje nas uvijek poziva da se upustimo u rizik susreta s licem drugoga, s njegovom fizičkom prisutnošću, koja za nas predstavlja izazov, s njegovom boli i njegovim zahtjevima, s njegovom radošću koja se prenosi na nas u bliskoj i neposrednoj interakciji. Istinska vjera u utjelovljenoga Božjeg Sina neodjeljiva je od sebedarja, od pomirenja s drugima. Sin Božji nas je, u svom utjelovljenju, pozvao na revoluciju nježnosti.“

Jasno je da se ovo o čemu papa Franjo piše ne iscrpljuje ni u našim obiteljskim odnosima, ni u pastoralu obitelji u našim župnim zajednicama niti, da ne bi tko pomislio, u predstojećem Biskupijskom su­sretu obitelji na koji smo svi pozvani jer smo svi, na ovaj ili onaj način, dio obitelji. Ali ako s bilo koje strane „ne izađemo iz samog sebe i povežemo se s drugima“, kako kaže papa Franjo, i dalje ćemo, bespomoćni i ranjivi, biti izloženi otuđenosti i besmislu koji na žalost imaju tendenciju rasta. Iskoristimo zato svaku, pa i najmanju priliku, pa tako i ovu 6. travnja, da se još više povežemo i učvrstimo u našem obiteljskom i crkvenom zajedništvu. Zato, vidimo se 6. travnja u Krku, da se, kako piše papa Franjo u Radosti Evanđelja: „zagrlimo i jedni druge podupremo“.

Print Friendly, PDF & Email