Misa posvete ulja u Krčkoj katedrali

Krčki biskup mons. Ivica Petanjak na Veliki četvrtak ujutro u krčkoj je katedrali predvodio misu posvete ulja. Koncelebrirao je biskup u miru mons. Valter Župan te šezdesetak svećenika i redovnika Krčke biskupije.

Biskup Ivica na početku je euharistijskog slavlja pozdravio biskupa Valtera te svećenike koji su se na ovaj dan svećeničkog posvećenja okupili u zajedničkoj proslavi. Pozdravio je i sve prisutne vjernike laike te im preporučio da podrže svoje biskupe i svećenike i mole za njih, a posebno i dvojicu đakona koji će za nešto više od mjesec dana, u Osoru 1. lipnja, biti zaređeni za svećenike. Istaknuo je plemenitost službe svećenika koji je pozvan u potpunosti živjeti i dati se za drugoga.

Na početku homilije biskup je pozvao krizmanike, ali i sve ostale vjernike, da se često sjete  darova koje im Duh Sveti podjeljuje i, još više, da s njima računaju, za njih Bogu zahvaljuju i za njih mole, jer upravo Duh Sveti treba prožimati i nadahnjivati sav naš život i svako naše djelo.
Svećenicima je istaknuo kako se svećenicima, kao ni svecima, ne rađa već postaje i kako je pri svom svećeničkom ređenju svaki ređenik na najozbiljniji način pozvan preuzeti odgovornost da će raditi na sebi, a to znači moliti i vježbati se, rasti u krepostima: strpljivosti, razboritosti, pravednosti, jakosti i umjerenosti.
Nakon što je pojasnio važnost i značaj svake od navedenih kreposti, Biskup zaključuje: „Kreposti su temelj i kuća svakom svećeniku i materijal za osobnu izgradnju. Ne toliko da budemo učitelji drugima, nego samima sebi. Sebe pogledati i sebe prosuđivati u svjetlu Božje prisutnosti, otvoreni do kraja samokritici, a onda ponizno prihvatiti i dobronamjernu kritiku drugoga, jer ako nismo kadri sami sebe izgrađivati moramo dopustiti da nam drugi u tome pomognu, a i to je onda već velika krepost.
Neka nam Veliki svećenik, Isus Krist, na dan ustanove svetog Reda udijeli dovoljno poniznosti da rastemo u svakoj kreposti i današnjem svijetu pokažemo kako su stožerne kreposti i danas neophodne ako želimo izgraditi civilizaciju ljubavi, zajedništva i međusobnog uvažavanja.“

Uslijedila je obnova svećeničkih obećanja kao izraz trajne želje povezanosti s Kristom i čvrste opredijeljenosti za Krista i čovjeka. Biskup Ivica blagoslovio je ulje bolesničkog pomazanja te posvetio ulje krizme.

Po završetku svete mise, krčki se prezbiterij zajedno sa svojim biskupom, okupio i u Biskupskom dvoru.

Print Friendly, PDF & Email