Mons. Antun Toljanić i vlč. Anton Valković proslavili zlatni i srebrni svećenički jubilej

Na svetkovinu Krista Kralja, 25. studenoga, dvojica svećenika Krčke biskupije u katedrali Uznesenja Marijina u Krku proslavili su svoje svećeničke jubileje. Župnik Krka Anton Valković zahvalio je Gospodinu za 25 godina svećeničkog služenja, a njegov ujak, župnik Drage Bašćanske mons. Antun Toljanić, proslavio je zlatomisnički jubilej, 50 godina misništva. Misnom slavlju priključili su se umirovljeni krčki biskup Valter Župan, dvadesetak svećenika, brojna rodbina i vjernici iz župa u kojima su slavljenici služili tijekom svog višegodišnjeg pastoralnog rada.

Govoreći o zlatomisniku mons. Toljaniću i srebrnomisniku vlč. Valkoviću, kancelar Krčke biskupije mons. Zvonimir Seršić istaknuo je:
„Kako to čini istinski čovjek Božji i čovjek Crkve, obojica ste predano i zauzeto obnašali i obnašate pastoralne kapelanske i župničke službe te službe na razini Biskupije u Cresu, Malom Lošinju, Novalji, Dragi Bašćanskoj i Krku. Sve dane, od prvoga do posljednjega, u matičnoj biskupiji, iz ljubavi prema Bogu i Crkvi. Nikad ne nagrizajući iznutra ni crkvenu ni društvenu zajednicu nego kreativno je izgrađujući. Hvala dragom Bogu što smo u vama imali i imamo svećenike koji su iznikli na bogatim korijenima i duhu naše Krčke biskupije, snažno i kreativno svoje sposobnosti uložili u rad s ljudima te u brigu za Božje i duhovno“.
Mons. Seršić zahvalio je slavljenicima na svemu što čine, a posebice što „naše životne putove osvjetljavaju Kristom, svjetlom svijeta, s dušom, srcem i ljubavlju“.

Na kraju mise, čestitku i zahvalu uime vjernika slavljenicima je uputila Marijana Katunar s obitelji, a okupljenim vjernicima obratio se mons. Toljanić.
„Stojimo pred vama, braćo i sestre u vjeri, u ljubavi i prijateljstvu kao misnici koji smo pozvani ‘pozivom svetim’, jedan prije 25 godina, a drugi prije 50. Iz gnijezda svijenih na hridima rodnoga nam Vrbnika, gdje ‘Mlado sunce’ budi, obasjava i grije dubine srca ponekad na krilima blagog lahora, a ponekad velebitskim burama, Gospodin nas je odabrao poput Ivana Krstitelja iz krila naših majki i obitelji. Pozvao nas je za navjestitelje riječi i djelitelje tajna Božjih. Uvrstio nas je u red vrbničkih svećenika-levita pozivanih kroz duga stoljeća iz velikodušnih i Božjim planovima otvorenih obitelji našega mjesta“, rekao je mons. Toljanić i zahvalio svima koji su njemu i vlč. Valkoviću na dosadašnjem životnom putu bili pomoć i podrška.

Tijekom zajedničkog objeda slavljenika i njihovih gostiju u Vinotelu Gospoja u Vrbniku bilo je prilike da svoje čestitke jubilarcima izreknu svećenici, predstavnici župa i prijatelji, a u svoje ime i uime načelnika Baške i Vrbnika čestitao je gradonačelnik Krka Dario Vasilić.

Slavlje je zaključeno svečanom službom Večernje u vrbničkoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina na kraju kojeg je zlatomisniku i srebrnomisniku uime župe Vrbnik čestitao Mladen Maržić, a završnu zahvalnu riječ uputio je vlč. Valković.
„Vrbnik je kolijevka i zipka našega poziva. Vrbnik je zemlja u kojoj je sjeme našega poziva proklijalo i počelo rasti. Vrbnik su korijeni duboko u zemlji vjere, pobožnosti, tradicije, kulture, povijesti. Oni su kao zrak, sunce i svjetlo, toplina i kiša potrebni za rast. Ovdje je Bog burom svoga Duha napunio naša pluća, poput jedara za neke plovidbe, tada, u početku, samo njemu znane. Jedra i kormila, vesla što su pokretali naše lađe, ovdje s porta Vrbnika nad morem, zaplovila su, doticala druge porte, druge rive, koštivale se i vezivale u Cresu, Malom Lošinju, Ćunskom, Valunu, Novalji… Doplovila su i za bitve se vezali u Krku i Dragi Bašćanskoj… ali bit će nešto što se pod kaputom nosi svugdje i daje ritam i tintu svakom zapisu ili noti“, rekao je vlč. Valković i zahvalio biskupima zarediteljima, svim svećenicima koji su im bili podrška i nadahnuće, roditeljima i brojnoj rodbini, prijateljima i „svim ljudima vjere koji ste nas primali u duhu prijateljstva, suradnje, pomoći te bili korak s našim korakom, ruke s našim rukama, srca našim srcima. Hvala što ste nas poticali i hrabrili kada smo mi posustajali i padali“.

Tekst i fotografije: Walter Salković

Večer uoči svetkovine Krista Kralja slavljenici su predvodili bdjenje u katedrali s klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu, a u prigodnom programu sudjelovali su zbor mladih, župni zbor i „Kapljice“.

Fotografije: Dean Kosić

 

Print Friendly, PDF & Email