Mons. Petanjak u Dubrovniku otkrio ploču posvećenu fra Mihaelu Anđelu Božidareviću

Kapucinski samostan i Biskupijsko svetište Gospe od Milosrđa u Dubrovniku u srijedu 1. rujna organizirali su večer posvećenu fra Mihaelu Anđelu Božidareviću, znamenitom hrvatskom kapucinu i generalnu kapucinskog reda rodom iz Dubrovnika.

Ploču  posvećenu fra Mihaelu Anđelu Božidareviću pored glavnog ulaza u samostan otkrili su krčki biskup mons. Ivica Petanjak i provincijal franjevaca kapucina fra Juro Šimić uz prisustvo cijele redovničke zajednice kapucinskog samostana Gospe od Milosrđa. Pjesmom je u programu sudjelovao Mješoviti zbor Gospe od Milosrđa.

Na spomen ploči piše: „Dubrovčanin fra Mihael Anđeo Božidarević (1653.-1729.). Zaslužnom generalnom ministru kapucinskog reda (1712.-1719.) na trajan spomen i zahvalu: Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića 1. rujna 2021.“

Provincijal kapucina u Hrvatskoj Šimić kazao je tom prilikom da je Božidarević bio jedan sposoban i razborit redovnik i svećenik, koji se istaknuo kao izvrstan propovjednik, diplomat i duhovni otac. Kao generalni ministar svojim pastoralnim pohodom obišao je trideset četiri kapucinske provincije u Europi.

Otkrivanju spomen ploče uz brojne vjernike prisustvovali su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo i savjetnica župana Žaklina Marević.

Nakon mise, mons. Ivica Petanjak predstavio je knjigu o ovom znamenitom kapucinu pod nazivom Mihael Anđeo Božidarević iz Dubrovnika OFMCap (1653. – 1729.). Propovjednik, diplomat, poglavar i duhovni vođa – prijevod svog doktorskog rada izvorno napisanog na talijanskom jeziku. Znanstvena autorska monografija iznosi na vidjelo život i rad ovog znamenitog dubrovačkog franjevca kapucina o kojem do sada nije postojala studija čije bi prosudbe bile iznesene na ovako znanstveno utemeljen način.

  

(v. ika.hkm.hr)

Print Friendly, PDF & Email