Na dan mjesečnog spomena sluge Božjega biskupa Mahnića biskup Petanjak slavio misu za početak “72 sata bez kompromisa” na Krku

Biskup Ivica Petanjak 14. je listopada, na dan mjesečnog spomena sluge Božje biskupa Antuna Mahnića, predvodio svetu misu za volontere projekta “72 sata bez kompromisa” i one koji će po njihovim akcijama biti obogaćeni i blagoslovljeni. Mladi volonteri animirali su misno slavlje svojim pjevanjem, čitali misna čitanja te predvodili molitvu vjernika.

Svima, a posebice njima, biskup Ivica je uputio svoju propovijed:

„Sveti Pavao u današnjem odlomku poslanice Rimljanima govori o pravednosti Božjoj. Kad mi govorimo o pravdi ona je povezana s kaznom i naplatom, a za sv. Pavla Božja je pravda opravdanje, odnosno milost Božja. Mi smo sagriješili i kao takvi zaslužujemo neku kaznu, naplatu, ali nas je Bog pretekao svojom milošću tako što nam je poslao svoga Sina Isusa Krista koji nas je toliko ljubio da je umro za nas grešnike i svojom smrću i svojom neizmjernom ljubavlju opravdao nas pred Bogom.

Tu u Svetom pismu pravda je tako povezana s oslobođenjem. Svaki od nas koji griješi zarobljenik je i rob grijeha. Grijeh nama upravlja, grijeh nas pritišće i ne dozvoljava nam da slobodno dišemo. Isus nas po svojoj velikoj ljubavi i milosrđu oslobađa od grijeha, time što nam oprašta. Time svaka stvar dolazi na svoje mjesto, ponovno se uspostavlja red i sklad i to ponajprije u našoj glavi i u našem srcu. Kad čovjek ima mir u srcu, tad je sve na svojem mjestu. I sve je to moguće postići pod jednim uvjetom: vjerom. Treba imati vjere i vjerovati u neizmjernu ljubav Očevu koja se očitovala u njegovu Sinu Isusu.

Dragi mladići i djevojke, dragi volonteri! Vas je oko ovog projekta 72 sata bez kompromisa okupila vjera u Isusa Krista i vaša dobra volja i želja da svoju vjeru i svoju ljudskost pokažete na djelu. Vaš će dolazak prije svega obradovati one kojima budete poslani. A ako im učinite još neku uslugu i vi ćete određene stvari postaviti na svoje mjesto, dovest ćete u red, uspostavit ćete određeni sklad. Takav vaš dolazak i vaš rad zadobiva duboku kršćansku značajku, jer će on biti obostrano obogaćenje. Veoma je moguće da će te dobiti puno više vi koji nešto činite nego oni kojima ste učinili, jer ćete se osjećati korisnim jer ste nekome uljepšali dan i izazvali osmijeh na licu i otići ćete s njihovom zahvalom i blagoslovom.“

Biskup Petanjak zatim je povezao ovaj projekt mladih sa slugom Božjim biskupom Antunom Mahnićem:

„Danas je 14. dan u mjesecu u kojem se svakoga mjeseca spominjemo rođenja za nebo našeg sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koji sigurno iz rajskih visina blagonaklono gleda na vas i raduje se ovom vašem entuzijazmu i blagoslivlja ga, jer je on za svog života imao silno pouzdanje u mlade i potaknuo mlade iz cijele Hrvatske da se udruže i da promiču kršćanske vrednote tako što će se staviti u službu služenja drugima. Tako je započela poznata Hrvatska katolička akcija i Hrvatski katolički pokret. On je u tu svrhu pokrenuo i jedan časopis koji se zvao LUČ, list Hrvatskog katoličkog đaštva. Prvi broj je tiskan u Beču upravo u mjesecu listopadu 1905.

U tom prvom broju biskup Mahnić tumači zašto ovo pokreće:

Hoćemo čvrstu organizaciju svega hrvatskog katoličkog đaštva! To je svrha ovoga lista. O potrebi organizacije ne treba trošiti riječi. Organiziraju se stolari, zidari, liječnici, odvjetnici, djetići i majstori, pa zar da đačke sile budu rastepene, zar da se đaci trude ili gube bez ikakve zajedničke sveze? Ta što je uzrok, da mnoge đačke sile propadnu ili da se ne razviju, ako ne pomanjkanje organizacije?

Tumači i zašto je uzeo ime Luč: Tko proučava i prati misli, koje najviše zanimaju đačke pameti, može lasno ustvrditi da 80% naših đaka tumara u tminama nihilizma: bez ideala, bez energije, bez samostalnog mišljenja. Sve se misli usredotočuju u tom, kako da se što više uživa. Živi se od danas do sjutra, a dalje se ne misli. U ovaj kaos pobrkanih pojmova i praznih srdaca neka sjaje naša Luč i neka kaže nepokvarenoj jošte mladeži pravi put istine. Svijetli nam Luči, onom svjetlošću, koju je Krist Bog na svijet donio i pali nam srce kršćanskom ljubavlju, da doprinesemo sami sebi i sve sile naše u korist i napredak naše mile domovine Hrvatske!

Dragi mladi, tko bi rekao da je ovo napisano prije 116 godina. Krenite u ovaj vaš projekt s ovim riječima Sluge Božjeg i: U ovaj kaos pobrkanih pojmova i praznih srdaca« donesite luč, budite svjetlo, jer je to Isus poziv upućen svakome od nas: Budite svjetlo svijeta.“

Na kraju mise Biskup je predvodio molitvu na grobu Sluge Božjega.

Voditelji akcija nakon mise su okupili volontere te im otkrili kojem su timu i na koju akciju dodijeljeni.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email