Na svetkovinu Blagovijesti biskup Ivica slavio misno slavlje i predvodio molitvu Marijine krunice

Na svetkovinu Blagovijesti krčki je biskup mons. Ivica Petanjak u 18 sati slavio svetu misu u krčkoj katedrali. Koncelebrirao je generalni vikar mons. Franjo Velčić. U propovijedi je rekao:

„Svako naše sakramentalno slavlje i svaka naša sveta misa uokvirena je i prožeta anđeoskim pozdravom »Gospodin s vama!« Te je riječi prvi uputio anđeo Gospodnji Blaženoj Djevici Mariji kad je došao k njoj i rekao: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« (Lk 1,28).
Te riječi znače i da je Bog tu, s tobom, u tvojoj kući, pod tvojim krovom, dionik je tvog života; došao te posjetiti i s tobom se susresti, pozdravlja te i odmah ti kaže kakav si u njegovim očima.
Kao što je ova liturgija puna Isusa i prožeta njime, na isti način Isus Krist želi prožeti sav naš život. On nas obuhvaća svojom ljubavlju i u potpunosti nas prožima svojim Duhom, samo mu nemojmo zatvoriti vrata.
Marija je ostavila otvorena vrata Gospodinu Bogu. On ju je izabrao i došao k njoj s ponudom i čeka hoće li se Marija okrenuti k njemu ili k sebi. Hoće li sudjelovati u Božjim planovima ili ima već svoja gotova?
Ako prihvaćam Božju ponudu svi moji planovi odlaze u drugi plan. Tada ja stajem na put Božji, a taj je put pun neizvjesnosti. Meni je na Božjem putu jedina sigurnost riječ Božja. Ništa više, ama ništa više.
Mi nismo gospodari svog života. Mi nismo gospodari vremena. Mi možemo imati planove i projekte da svijet okrenemo, ali da li će se oni zaista ostvariti ne ovisi o nama. Stanje u kojem živimo sada i u kojem se nalazi sav svijet, najbolji je pokazatelj toga. Tapkamo na mjestu. Pokušavamo nešto, mašemo rukama kao utopljenici, ali Njegova je prva i posljednja.
Cijeli svijet ima potrebu danas čuti anđeosku riječ upućenu Mariji: »Gospodin s tobom! Gospodin Bog je s vama!«
Jesmo li svjesni da Bog hoda zemljom, da ide od kuće do kuće, od stana do stana, od jednoga do drugoga i gleda jesu li naša vrata otvorena za Njega. Ide kao što je prije dvije tisuća godina išao u Nazaret i traži hoće li na zemlji naći nekoga koga će moći pozdraviti riječima: »Zdravo milosti puna! Zdravo milosti pun!« Da meni sada pokuca na vrata, kako bi me pozdravio? Kakvo bi mi ime dao? Po čemu će me pamtiti povijest i kako će me zvati, kad me ovdje više ne bude?“

U 20 sati biskup Petanjak predvodio je u katedrali molitvu Gospine krunice za prestanak pandemije. Svi zainteresirani, mogli su svetu misu i krunicu pratiti putem Livestreama Biskupije Krk.

Print Friendly, PDF & Email