Isus nas ljubi i spašava i u smrti

Na 5. korizmenu nedjelju, biskup mons. Ivica Petanjak i generalni vikar mons. Franjo Velčić u krčkoj su katedrali slavili Euharistiju. Biskup je pozdravio sve koji prate prijenos misnog slavlja te još jednom zahvalio svima koji su ga omogućili.
Temeljeći propovijed na pročitanom Evanđelju o uskrišenju Lazara (Iv 11,1-45), biskup je poručio:

„Isus je dopustio da Lazar umre i bude pokopan, kako bi, ne samo njegovim sestrama nego i svojim učenicima i svima onima koji su došli pokopati Lazara, objavio da je on gospodar života i da ima od Oca vlast život dati i život oduzeti.
Isus dolazi s pun emocija, pun suosjećanja i sućuti. Zajedno s Martom, Marijom i ukopnicima plače. Zašto plače ako će taj Lazar sada izaći iz groba?
Isus ne bagatelizira smrt. Smrt je za svakog čovjeka konačni kraj jednog načina života i postojanja. Sa smrću završavaju svi naši snovi i svi naši planovi. Smrću završava fizička prisutnost i blizina s ostalim zemljanima.
Isus plače nad našom krhkošću, nad našim strahovima, našim nesigurnostima, ali i nad našom nemarnošću, našom malom vjerom, našim kockanjem sa životom, našom neozbiljnošću pred životom.
Isus je svoj zemaljski život živio punim plućima. Dao je svega sebe u potpunosti. Ni u čemu se nije štedio, samo da bi drugima činio dobro.
U tim njegovim naumima nikakva spletkarenja, nikakva omalovažavanja. Nikakva neprijateljstva kojima je neprestano bio izložen, nisu ga mogla spriječiti da ne bi činio dobro drugima.
Lazarova smrt i Isusove suze na njegovom grobu otkrivaju nam još jednu veliku istinu o Bogu u kojeg vjerujem. Isus nas ljubi i u našoj smrti.
Isus nas ljubi i onda kad mi poput Lazara zaudaramo i trunemo u svojim grobovima. Kad svi drugi govore: »Nemoj ići tamo, zaudara!«, Isus ulazi u naše grobove, ulazi u naše ništa i u našu bijedu, ulazi u naš grijeh i u naše izdaje, i ne izbavlja nas od smrti, nego u smrti.
Zato je Isus život i uskrsnuće naše. Znamo i vjerujemo da samo u Isusu i po Isusu možemo imati život vječni. To je ono što nas nosi kroz život i to je ono što daje smisao cjelokupnom našem životu.“

Print Friendly, PDF & Email