Najave događaja (rujan – studeni 2016.)

SLAVLJE SVETE POTVRDE
U ŽUPAMA OMIŠALJSKOG DEKANATA

U župama Omišaljskog dekanata sveta će Potvrda biti podijeljena prema sljedećem rasporedu:

Kras: 25. rujna
Dubašnica: 16. listopada
Dobrinj: 23. listopada
Njivice: 6. studenog (5. studenog blagoslov novoizgrađene župne kuće)
Omišalj: 13. studenog
Polje: 20. studenog
Sveti Vid: 27. studenog
Rasopasno: 4. prosinca


TEOLOŠKO – PASTORALNI SEMINAR
ZA SVEĆENIKE I REDOVNIKE RIJEČKE METROPOLIJE
˗ Rijeka, 28. rujna 2016. ˗

Teologija u Rijeci dostavila nam je programski letak ovogodišnjeg Teološko – pastoralnog seminara za svećenike i redovnike Riječke metropolije koji će se održati u srijedu 28. rujna 2016.u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci (br. 210), Omladinska 14, Rijeka, na temu: Milosrđe u istini i pravednosti. Ima li milosrđe granice? kako bismo ga proslijedili svim svećenicima i redovnicima na području naše Biskupije.

Program

09.00 Otvaranje TPS-a
09.20 Dr. Božidar Mrakovčić, Božje milosrđe i Božja srdžba u Bibliji
09.40 Dr. Josip Grbac, Milosrđe i istina u odnosu na rastavljene i ponovno vjenčane u pobudnici pape Franje «Amoris letitia»
10.00 Dr. Stjepan Baloban, Milosrđe i pravednost u socijalnom nauku Crkve
10.20 Rasprava
10.50 Pauza
11.20 Mons. dr. Mile Bogović,  Uzroci podijeljenosti suvremenog hrvatskog društva i pitanje odnosa prema vlastitoj prošlosti
11.40 Dr. Tonči Matulić, Crkva u Hrvata u Godini milosrđa pred izazovom podijeljenog društva: zahtjev i mogućnosti njezina doprinosa pomirenju
12.00 Dr. Jerko Valković, Milosrđe u medijskom prostoru: utopija ili stvarnost?
12.20 Rasprava
13.00 Ručak
14.30 Dr. Ante Vučković, Milosrđe i vjernost istini u ispovjednoj praksi
14.50 Dr. Vladimir Dugalić, Zrela svećenička savjest kao preduvjet za odgoj savjesti vjernika
15.10 Zaključna rasprava
16.00 Mogućnost za zajedničku sv. misu


TEČAJEVI PRIPRAVE ZA BRAK

Jesenski Tečaj priprave za brak za područje o. Krka organizira se ove godine  u dva termina: od 26. do 30. rujna i od 17. do 21. listopada. Tečaj će se odvijati u velikoj dvorani Biskupije u Krku, kroz 5 večeri, od 18.30 do 20.30 sati. Novina je da se zainteresirani za tečaj moraju prijaviti Uredu za obitelj. Prijavnicu mogu preuzeti sa mrežne stranice biskupijakrk.hr na ovom linku te je ispunjenu trebaju poslati na e-mail: ured.obitelj@ri.t-com.hr.

Za sudionike s otoka Raba tečaj će se održati u Rabu od 9. do 13. listopada.

Za područje Novalje i Luna, tečaj će se održati u Novalji od 10. do 15. listopada.

Za područje otoka Lošinja tečaj će se održati u Malom Lošinju kroz 6 večeri i to  od 3. do 6. listopada te 10. i 11. listopada  s početkom u 20 sati.


KATEKUMENAT

Odrasli kandidati za primanje sakramenata kršćanske inicijacije pripremaju se zajednički na pojedinim područjima naše biskupije: u Krku za cijeli otok Krk, u Malom Lošinju za Lošinjski dekanat, u Cresu za Creski dekanat, u Rabu za otok Rab i u Novalji za župe Lun i Novalju.

Za područje otoka Krka katekumenat će tako započeti u ponedjeljak, 3. listopada u 20.00 sati u dvorani župnog stana.

Za zainteresirane s područja Lošinja katekumenat će započeti 4. listopada i odvijat će se u dvorani Župnog ureda.

Za kandidate s otoka Cresa katekumenat će se od sredine mjeseca listopada, ukoliko bude zainteresiranih, održavati u Cresu.

Za područje otoka Raba katekumenat će započeti 3. listopada i odvijat će se u prostoru župnog ureda.

Katekumenat će se od početka listopada održavati i u Novalji.


BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE NA TRSAT
– 9. listopada 2016. –

Hodočašće Krčke biskupije Majci Božjoj na Trsat u Godini milosrđa bit će na drugu nedjelju mjeseca listopada, 9. listopada 2016.
Sveta misa će se slaviti, po običaju, u 11 sati.
Pjevanje će animirati i predvoditi  župni zbor iz Cresa. Ostale službe bit će podijeljene vjernicima laicima, predstavnicima otokâ naše biskupije.
Prijevoz organiziraju župnici pojedinih otoka, na čelu s dekanima.
Prije svete mise mogućnost je svete ispovijedi.


ĐAKONSKO REĐENJE
– Osor, 22. listopada 2016. –

U subotu 22. listopada u župnoj crkvi Uznesenja B. D. Marije u Osoru, na spomendan sv. Ivana Pavla II., o. biskup podijelit će sveti red đakonata bogoslovu Antonu Budiniću iz Malog Lošinja. Sveta misa s ređenjem započinje u 10.00 sati. Poslije euharistijskog slavlja bit će priređena zakuska na trgu ispred crkve.


PLENARNI SVEĆENIČKI SASTANAK
– Krk, 9.  studenoga 2016. 

Ovogodišnji jesenski plenarni svećenički sastanak održat će se u srijedu 9. studenoga u Biskupskom dvoru u Krku. Predavač će biti dr. Ante Vučković, kome je papa Franjo u Godini milosrđa povjerio službu misionara Milosrđa. Pozivani su na sudjelovanje svi svećenici, redovnici s boravištem na području biskupije, te naši bogoslovi, s dozvolom mjerodavnih poglavara.

Dnevni red:

09.30 sati: u katedrali, u kapeli Presvetoga, pokorničko bogoslužje sa svetom    ispovijedi. Za vrijeme ispovijedi bit će izloženo Presveto sa zajedničkim zaključkom klanjanja;
10.30 sati: odmor uz osvježenje;
10.45 sati: u dvorani Biskupije predavanje: Fenomen savjesti (dr. Ante Vučković, misionar Milosrđa);
11.30 sati: rasprava;
12.15 sati: izvještaji povjerenikâ i obavijesti;
13.00 sati: ručak i završetak sastanka.


14. OBITELJSKA ŠKOLA RIJEČKE METROPOLIJE
– Malinska, od 18. do 20. studenog 2016. –

14. Obiteljska škola Riječke metropolije održat će se od petka, 18. studenog do nedjelje, 20. studenog 2016. u hotelu «Malin» u Malinskoj. Tema škole bit će: Obitelj pred izazovima suvremenih oblika ovisnosti. Predavačica na Školi bit će mr. sc. Bernardica Juretić
Za manju djecu osigurano je čuvanje, a za onu veću kreativne radionice.
Svete Mise bit će u subotu u 18.00 sati i u nedjelju u 12.00 sati, a tijekom subote i nedjelje prijepodne bit će mogućnost ispovijedi.
Zainteresirani za sudjelovanje prijavljuju se kod svojih župnika do 8. studenog (ili do popune kapaciteta). Župnici će zatim sve prijave proslijediti Uredu za obitelj Biskupije Krk. Letak s prijavnicom već je tiskan i distribuiran po župama a može ga se i skinuti s ove poveznice:  letak.
Cijena koju plaćaju sudionici Škole je 350 kn po osobi. Za djecu koja su smještena s roditeljima u sobi ne plaća se ništa, a za djecu koja su smještena posebno plaća se 50% iznosa. Ostale troškove podmiruju župe i Biskupija.

 

Print Friendly, PDF & Email