Obilježavanje 100. obljetnice smrti sl. Božjega Antuna Mahnića počelo u Malom Lošinju

U Malom Lošinju je u nedjelju 8. prosinca započela proslava 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića. Jutarnja misna slavlja u malološinjskoj župnoj crkvi Rođenja BDM predvodio je postulator vlč. Saša Ilijić u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Robertom Zubovićem.

U propovijedi je vlč. Ilijić istaknuo kako je biskup Mahnić pred nešto manje od 100 godina kao krčki biskup više puta slavio euharistiju u lošinjskoj župnoj crkvi na starome oltaru pred moćima sv. Romuala. „S ovog je mjesta dijelio našim precima svete sakramente; s ovog je svetišta poučavao vjernika lošinjskoga kraja; održavao brojne kateheze i učio, usmjeravao, tješio, pogotovo za vrijeme Prvog svjetskog rata. On je djelovao pod ovim svodom. I upravo zbog toga nam je biskup tako blizak, tako važan da ga s pravom poštujemo, ali i volimo jer on je volio nas“, istaknuo je vlč. Ilijić.

Biskupa Mahnića želimo nasljedovati u njegovoj svetosti. Nakon njegove blažene smrti u Zagrebu njegov grob je oduvijek bio posebno mjesto molitve i ozračja svetosti. Što je to što tolike vjernike privlači na grob biskupa Mahnića, upitao je vjernike postulator vlč. Ilijić „Svakako nije to lijepi mramor koji se nalazi nad njegovim grobom, već duh mudrosti, pobožnosti i pravog očinstva biskupa Mahnića. Bog se proslavio u biskupu Mahniću koji je došao iz Slovenije, krčkim biskupom bio je od 1896. do 1920. godine. Bio je veliki teolog, filozof, publicist, biskup jasnih i čvrstih načela. Pred dolazak u Krk, biskup Mahnić piše pismo svojim vjernicima kako dolazi u nepoznatu biskupiju, nepoznati kraj, ali da će se truditi svim snagama upoznati otoke, blagodati i vjerski život. Ta Mahnićeva otvorenost proizlazi iz njegova srca koje je usko povezano s Isusom Kristom. I on zna da je ta povezanost s Isusom Kristom jedini razlog njegova poslanja. Njegov je zadatak da i druge dovede u zajednicu Crkve. Čak je dao da se i njegovo prezime Mahnič promijenio u Mahnić“, naglasio je postulator vlč. Ilijić, istaknuvši kako je tijekom života na Kvarnerskim otocima biskup Mahnić pokazivao otvorenost za svakoga čovjeka, bez obzira na nacionalnost ili materijalni status. „Što sve ljudi mole kada dođu na njegov grob? U knjizi dojmova piše kako se narod posebno moli za svoje mlade; jedna majka moli za svoga sina da se ne izgubi i da sačuva vjeru; jedan liječnik urolog redovito moli na grobu biskupa Mahnića za svoje pacijente koji se liječe kod njega; mladi supružnici dolaze na grob moliti za život, predaju svoj životni križ, a to je nemogućnost dobivanja novog života u svojoj djeci; mole biskupa Mahnića da im pomogne nositi križ njihova života“, naglasio je u propovijedi vlč. Ilijić.

Na kraju misnog slavlja postulator Ilijić pozvao je župljane Lošinja da u subotu 14. prosinca sudjeluju u krčkoj katedrali na svečanom misnom slavlju koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u prigodi početka obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo Sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića.

Na misi su pjevali župni zbor i zbor djece i mladih župe Mali Lošinj.

(tekst: Gilberto Hofmann; fotografije: s. Miljenka Petrak)

Print Friendly, PDF & Email