Obilježen Dan posvećenog života u Krku

Na spomendan sv. Agate, djevice i mučenice, održan je susret redovnika i redovnica s područja Krčke biskupije u biskupskom domu i katedrali u Krku.

Susret je započeo okupljanjem u dvorani ordinarijata te pozdravom biskupa Petanjka i povjerenika za redovnice vlč. Zvonimira Badurine Dudića.

Prvi dio susreta je bio radnog karaktera, tj. diskusija i razmjena mišljenja na temu sinodalnog hoda. Svaka redovnička zajednica imala je priliku iznijeti svoja promišljanja za sinodalni hod.

Nakon razmjene mišljenja uslijedio je drugi dio susreta, sveta misa u katedrali.

Uz biskupa Petanjka koncelebrirali su braća redovnici, a biskup Petanjak je na početku svoje homilije čestitao redovnicima i redovnicama Dan posvećenog života.

Biskup se zatim osvrnuo kako je znakovito da taj dan slavimo upravo na prvu subotu, dan kada se posebno moli za nova duhovna zvanja, a u vrijeme kada vlada velika suša zvanja.

Komentirajući pročitano evanđelje (Mk 6,30-34) biskup Petanjak je istaknuo kako su apostoli izvjestili Isusa o svemu što su činili i naučavali. „Ta me je rečenica istog trena vratila trideset i pet godina unatrag, na početak četvrte godine teologije i na prvu rečenicu Djela apostolskih: »Prvu sam knjigu, Teofile, sastavio o svemu što je Isus činio i učio« (Dj 1,1) i na nezaboravnog profesora Dudu koji je tumačeći riječ po riječ Djela apostolskih tako to tumačio, da ne daj Bože, da na ispitu zamijeniš redoslijed riječi: činio i učio. Isus je najprije nešto činio, a onda je učio. Iz činjenja je proizlazilo učenje. Iz života je proizlazila nauka. Kao da su se evanđelisti Marko i Luka dogovorili i dobro pazili da usklade svoje evanđelje i da ne unesu smutnju među buduće generacije, kako bismo dobro shvatili da je Isus najprije činio i živio, a onda drugima govorio. I da su to isto činili i učili njegovi učenici, jer se samo tako i mogu zvati učenici.“

Na pitanje što je uzrok današnjoj suši duhovnih zvanja, mons. Petanjak je rekao: „Uz desetke objektivnih i subjektivnih razloga ne leži li jedan od glavnih upravo u tome da naše naučavanje i naše riječi ne proizlaze iz naših čina. Je li prije živimo svoje redovništvo i svećeništvo, a onda životom govorimo ili se je sve iscrpilo samo u lijepoj riječi.“

Pri kraju svoje homilije biskup Petanjak se osvrnuo na Isusovu riječ učenicima da odu u osamu i da se odmore. Pitajući se što je za Isusa osama i odmor, mons. Petanjak je istaknuo da je to: „Biti s njim! Kad si s Isusom Kristom onda si u osami makar se nalazio usred mnoštva svijeta, jer se samo tako može naučiti od Isusa Krista što to znači suosjećati s narodom.“

„Ako želimo otpočinuti i ako se želimo odmoriti onda je to moguće samo ako jesmo i ostajemo u Isusu Kristu, i ako svoj život živimo nerastrgano i ne rascjepkano na stotine strana, nego ako je naše srce ujedinjeno i nepodijeljeno između onoga što živimo i govorimo.“, primijetio je biskup Petanjak na kraju svoje homilije.

Nakon svete mise u katedrali uslijedio je i treći dio susreta, prigodno druženje u biskupskom domu.

Tekst: Josip Karabaić
Foto: s. Ružica Dodig, ADC

Print Friendly, PDF & Email