Obilježena 25. godina djelovanja Pokreta za život

Na sasvim poseban način koji će se dugo pamtiti, prepričavati s osmijehom nositi u srcu, proslavili smo u subotu 18. studenog 25. godina djelovanja Pokreta za život. Trebalo se othrvati našoj vjerničkoj bezvoljnosti. Unutar binoma naših uobičajenih isprika: loše vrijeme – dobro vrijeme; puno posla – malo posla, mokro-suho, sunce-kiša, daleko-blizu…itd… Nagrađeni su svi koji su došli, uživali su u istinskoj kršćanskoj radosti; i u misi te propovijedi biskupa Ivice kao i u predavanju akademika dr. sc. Davora Pavune koji je svih oduševio. Velik čovjek koji je obilno umnožio svoje darove, najprije darove vjere i života, onda pameti, lucidnosti, znanja, povezanosti svega u Bogu. Kako sam reče sve je obveze odložio da bi mogao biti s nama jer prva borba je ona za život. Svojom je neposrednošću srušio naše uobičajenosti protokola i (nesvjesnih) uštogljenosti i napetosti. Jedino uz takve ljude, držim, naš kraj i cijela Hrvatska može napustiti terete strašne i sulude prošlosti koja zarobljava (još uvijek) um i srce mnogih ljudi. Slušali smo na svima pristupačan način o vjernicima znanstvenicima od Newtona do Maxwela, o duhovnoj borbi, molitvi, spoznajama robotike i kvantne fizike, o dr. Pavuni koji svaki dan na svom radnom mjestu u Švicarskoj započinje molitvom živom Bogu Isusu Kristu. Još jednom se pokazalo da su najveći ljudi i najjednostavniji. Uz mnoge titule i postignuća dr. Pavuna se najviše ponosi time da je sluga Božji makar ga za savjet pitaju svjetske vođe i putuje po cijelom svijetu držeći predavanja poput ovog. Dao Bog da i mi nemamo u javnosti kompleksa što smo vjernici, da se roditelji i djeca ne boje biti Božji, poštivati svoju vjeru, od školskog programa nadalje, bez obzira na sve druge atraktivne i zamamne ponude koje ih odvlače od Boga koji je Izvor svakog dobra.

U radosnom ozračju nekoliko stotina vjernika iz naše biskupije ali i drugih krajeva naše domovine, od Istre preko Zaprešića i Čakovca do Ogulinskih Oštarija, te sa dvadesetak redovnica, slavili smo s početkom u deset sati svečanu euharistiju koju je u dvorani hotela Malin predvodio u suslavlju 18 svećenika biskup Ivica Petanjak. U vrlo bogatoj propovijedi biskup je (s) nama lomio Božju riječ i osvijetlio poslanje za život, ne samo člana ili simpatizera Pokreta, već svakog koji želi biti Kristov učenik. Svaka riječ imala je dodatnu težinu jer smo slavili život baš na dan tužnih spomena na žrtve Vukovara i Škabrnje. Sam je biskup na početku poželio da nam njihova žrtva bude nadahnuće.

Knjiga Ponovljenog zakona (30,15-20;), istaknuo je na početku propovijedi, poziva nas na odgovornost jer moramo odlučiti o nama i to za sadašnjost i za budućnost, za vremenitost i za vječnost.
Na prvi pogled ove riječi mogu izgledati kao neko prijeteće upozorenje, a zapravo se radi o poticanju da budemo razboriti kod izbora između života i smrti. Budući da smo stvoreni na sliku Božju, naglasio je naš biskup, biti povezan s Bogom nije neka nadgradnja, nego je neophodnost povezanosti kako bi imali život u sebi.
Treba izabrati život i mi ćemo svi reći da biramo život, ali kad taj život treba i živjeti odlazimo daleko od puta života. Zato nas, radi našeg dobra, sam Bog nagovara: »Život biraj!«

Pjevanje na euharistiji predvodile skladno je osam djevojaka iz Cresa, dok je prvo čitanje pročitao Ivan Zec, a evanđelje generalni vikar mons. dr. Franjo Velčić. Molitvu vjernika pročitali su zajedničkim snagama članovi Pokreta, sa svakog otoka naše biskupije po jedan.

Predsjednik Pokreta Šime Paparić udijelio je zahvalnice biskupima Valteru i Ivici. Čestitke su uputili i mnogi izočni simpatizeri Pokreta od kojih izdvajamo kardinala Josipa Bozanića, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te premijera Andreja Plenkovića. Nazočan je pak bio načelnik Malinske gosp. Anton Kraljić. U svom obraćanju, biskup Valter upozorio je na duhovni rat protiv života i sve pozvao na zauzetost u ovom apostolatu iako on puno u duhovnom smislu košta svakoga tko mu se posveti.

Vraćam se i na kraju ovog zapisa još jednom na „šlag“ događanja. Predavanje dr. Pavune oduševilo je sve. On go(vo)ri katolički, duboko, zrelo, znanstveno, radosno, neopterećeno tuđim mišljenjem ili svojim egom. Pravi dojam nemaju ni oni koji su ga slušali samo na internetu ili gledali na televiziji. Dr. Pavuna kao čovjek koji duhovno i znanstveno svjedoči izvornost svakog od nas, primjerom je potvrđuje. Dubinu spoznaje koja dolazi od Izvora koji je Bog, a kojeg je našao nakon mnogih lutanja poput hinduizma, tj. Bog je našao njega, a on se dao naći. Naglasci ovog pravog duhovnog nagovora išli su od raspona fizike preko medija do duhovnog rata i molitve, do zabluda komunističkog i konzumerističkog materijalizma, najvažnije – do poziva da se živi temeljne postavke civilizacije života i ljubavi. Više dojmova čitajte, nadamo se, u sljedećim brojevima Kvarnerskog veza.

Zvonimir BD
Foto: Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email