Obnovljena i blagoslovljena crkva sv. Katarine u Rabu

U subotu, 26. studenog svečanim misnim slavljem i blagoslovom obilježen je završetak obnove crkve sv. Katarine u Rabu. Crkvu je blagoslovio krčki biskup u miru mons. Valter Župan, koji je također predvodio svetu euharistiju u koncelebraciji sa svim svećenicima otoka Raba, a prisustvovao je i ekonom Krčke biskupije, vlč. Anton Depikolozvane. Svečanosti su također nazočili konzervator za obnovu i očuvanje sakralnih građevina Miljenko Domijan, predstavnici gradske vlasti i gradonačelnik Nikola Grgurić, mnogi djelatnici u kulturi te brojni vjernici.

Na samom početku, okupljenima se prigodnim riječima obratio konzervator prof. Miljenko Domijan, zahvalivši najprije svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta, a zatim i svima koji su došli na ovaj dragi i, za njega osobno, više nego emocionalni čin posvećenja crkvice. Uslijedilo je obraćanje gradonačelnika Nikole Grgurića koji je između ostalog rekao: “Dragi Rabljani, posebna mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje i želim zahvaliti svima koji su učestvovali u ovom projektu i omogućili da ovaj Božji hram bude na ponos svima nama, te da postanemo kroz vjeru bolje i kvalitetnije društvo…” Gradonačelnik je potom svečano uručio ključeve crkve ocu biskupu.

Mons. Župan je u prigodnoj propovijedi stavio naglasak kako su naši sakralni objekti naše iskaznice s kojima se predstavljamo svijetu, jer su crkve izraz naše oplemenjenosti duha i srca, svjedočanstvo kulture naroda. Sakralni objekt mora omogućiti doživljaj svetosti, prisustvo Boga. Crkva mora pružiti mogućnost poniranja i uzdizanja čovjeka. Na samom kraju, nakon mise i blagoslova, predvoditelj se još jednom zahvalio svima i izrazio svoju želju i očekivanja da se po svojoj obnovi crkva sv. Katarine povremeno privede i svojoj funkciji nakon što je zasjala u svojoj ljepoti. Cijelu svečanost pratio je i uzveličao crkveni zbor župe Rab.

Po završetku mnogi su se još htjeli zaustaviti u osobnoj molitvi u crkvi i fotografinju. Sredstva za obnovu ovog lijepog sakralnog bisera omogućili su Ministarstvo kulture RH, Biskupija Krk i Grad Rab.

Napisao/la  Lela Vidas
Foto: Hrvoje Hodak & Sanjin Badurina Piloto
Preuzeto sa: http://www.rabdanas.com/

Print Friendly, PDF & Email