Obred muke i smrti Gospodinove

kriz na oltaruNa Veliki Petak, 3. travnja, krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je u krčkoj katedrali Obred muke i smrti Gospodinove. U prigodnoj homiliji, razmišljajući nad nepravednom osudom kojom je čovjek osudio samoga Sina Božjega, prisjetio se riječi svog nekadašnjeg profesora o. Bonaventure Dude: „Otkako je Isus Krist visio na križu, svaki je ljudski sud upitan“. Čak i oni koji su bili svjesni Isusove nevinosti, poput Pilata, podržavali su ovu nepravdu, kako bi sačuvali svoj položaj. Promatrajući proces koji se vodio oko Isusa, čovjek ne može a da se ne zapita: Ima li na svijetu pravde? Postoji li uopće objektivna presuda? I na kraju, gdje su u vrijeme suđenja i mučenja Isusa bili svi oni kojima je on za života pomagao, mnoštvo koje je nahranio, oni koje je ozdravio, očistio od zloduha, uskrisio? Zar nije bilo nikoga tko bi se zauzeo za istinu?

Čak i onda kad Isusu treba pomoći nositi križ, na to biva prisiljen jedan siromah – Šimun Cirenac.“Kad nema onih koji trebaju nositi križ, križ nose oni koji ga moraju nositi“, podsjeća biskup i ujedno kaže: „Hvala Bogu na svima koji nose križ i to ne samo svoj već i drugih kako bi im pomogli da se spase.“

„Velika je razlika da li svoj križ proklinjemo – pa nam on biva na propast, ili ga zagrlimo i nosimo te nam on tako postaje izvorom blagoslova i spasenja“, ističe biskup, pa potkrepljujući svoju misao citira sv. Tereziju Avilsku: „Križ je težak samo onome koji ga vuče, a ne i onome koji ga zagrli“. Zagrliti križ, objašnjava biskup Ivica, znači nositi ga iz ljubavi.

Citirajući još jednom o. Bonaventuru, biskup završava svoju propovijed: „Nije bilo drago Ocu nebeskome što je njegov Sin trpio, ali mu je bilo drago što se po trpljenju njegova Sina svijet spasio“. Prihvaćajući nepravdu i trpljenje i opraštajući, odgovarajući na zlo ljubavlju, mi omogućujemo da se ostvari Kraljevstvo Božje.

Uslijedilo je klanjanje križu, a pri završetku obreda svi su se vjernici, predvođeni biskupom i svećenicima, uputili na procesiju s moćima svetog križa gradskim ulicama ispunivši ih korizmenim napjevima.

I. Žužić

Print Friendly, PDF & Email