Misa posvete ulja

Misu posvete ulja u krčkoj katedrali predvodio je na Veliki četvrtak ujutro biskup mons. Ivica Petanjak, u koncelebraciji mons. Valtera Župana, biskupa u miru, te pedeset i četvorice svećenika. Na misi su posluživala dvojica đakona te bogoslovi Krčke biskupije.

Misa posvete uja 2015.

Misa posvete ulja 2015.

Bogato značenje liturgije ovoga misnog slavlja vjernicima je tumačio mons. Ivan Milovčić. Podsjetio ih je kako ova misa, koja ujedno označava i završetak korizmenog vremena te uvodi u Vazmeno trodnevlje, sadrži dvije bitne sastavnice: posvetu ulja i ustanovu svećenstva.

Ulju, koje čovjek koristi za dobrobit svoga tijela (kao hranu, za zdravlje i ljepotu), Bog daje i ulogu u duhovnom životu te ga čini sakramentalnim znakom Božjeg djelovanja u svijetu. Na ovoj misi biskup posvećuje ulje koje se onda, kroz sljedećih godinu dana, upotrebljava u sakramentima krštenja, krizme, svetog reda i bolesničkog pomazanja.

Po svećenicima, Krist pak omogućava da plodovi njegova Vazmenog otajstva postanu dostupni svim ljudima. On im iskazuje povjerenje te im, usprkos njihove krhkosti, povjerava ovu uzvišenu službu.

Biskup Ivica u svojoj je homiliji pojasnio kako se „Sva naša liturgijska slavlja i svi naši sakramenti odvijaju u ozračju Duha Svetoga“. Isus Krist gotovo doslovce primjenjuje na sebe Izaijino proroštvo i govori o Duhu Gospodnjem kojim je pomazan. „Sav život Isusa Krista kao čovjeka prožet je i opečaćen Duhom Svetim. Od njegova začeća po Duhu Svetom sve do križa, kad je umirući, Duha Svoga predao nama, svojoj Crkvi“. Po Duhu Svetome, Isus spoznaje kakav Mesija ima postati te, upravo vođen logikom Duha Svetoga, izabire služenje a ne vladanje.

Misa posvete uja 2015.

Misa posvete ulja 2015.

Tumačeći u sinagogi, na početku svog javnog djelovanja, Sveto Pismo točnije Izaijino proroštvo (Iz 61) koje uzima kao program i stil svoga života, Isus jasno pokazuje što znači naviještati Riječ Božju. On je ne tumači kao pismoznanci već živeći je i svojim je životom ostvarujući. Biskup Petanjak ističe kako je važno da posvijestimo kako „Sve započinje slušanjem evanđelja, a onda slijedi ono najvažnije – poslušati, što je u uskoj vezi s poslušnošću koja je presudna… Otvorenost Riječi i Duhu omogućava da Isusova riječ izgovorena pred više tisućljeća biva ponovno izgovorena danas i ako je u vjeri prihvaćena ona će se utjeloviti, dobit će oblik, prerast će u nečiji program i stil života“. Tako prihvaćena Riječ Božja oslobađa od svake vrste ovisnosti i ropstva, kojima je nazivnik svima isti: grijeh.

Biskup je stoga pozvao ponajprije svećenike koji su po svojoj službi dužni Riječ Božju naviještati, tumačiti i prenositi drugima, da tu istu Riječ nikada ne dožive „kao teret i križ, nego kao hranu kojom hrane sebe i druge – kruh od kojega živimo“. Pozvao ih je i da se pripreme prije svetih misa za naviještanje Božje Riječi kako bi ona izgrađivala i koristila njima samima ali i svima koji je slušaju.

„Svi skupa otvorimo svoje uši i svoja srca Gospodinu i pristupimo njegovoj riječi poput Isusa Krista koji je nama jedini i najveći učitelj, a njegov odnos prema Riječi Božjoj je bio: ona je meni upućena, ona je radi mene izgovorena. U njoj se nalazi sav moj život i ja je trebam pretočiti u život“, zaključio je biskup.

Nakon homilije uslijedila je obnova svećeničkih obećanja kao izraz trajne želje povezanosti s Kristom i čvrste opredijeljenosti za Krista i čovjeka.

Nakon svete mise, krčki se prezbiterij zajedno sa svojim biskupom, okupio i u Biskupskom dvoru.

Print Friendly, PDF & Email