Održan Jesenski plenarni svećenički sastanak

U srijedu 9. listopada u Krku je održan redoviti jesenski plenarni sastanak svećenika i redovnika Krčke biskupije.

Nakon pokorničkog bogoslužja koje je u Katedrali predvodio vlč. Zlatko Sudac, mogućnosti za ispovijed te zajedničkog klanjanja, susret se nastavio u dvorani Biskupskog ordinarijata.

Biskup je pozdravio sve sudionike, a zatim istaknuo kako je nakon zaokruženog pastirskog pohoda cjelokupnog teritorija biskupije te stjecanja uvida u stanje ovdašnjih župa, promišljao o boljem i adekvatnijem organiziranju pastorala kojeg nameću specifičnosti po broju stanovnika manjih ali teritorijalno raštrkanih župa naših otoka. Iznio je novi plan odvijanja pastirskih pohoda i krizmi po dekanatima, organiziranja slavlja prvih pričesti, susreta s djecom i mladima te njihovim roditeljima i kumovima. Također je pozvao župnike i dekane na što veću angažiranost oko pastorala mladih ali i odraslih odnosno obitelji koja je u krizi, suočena s mnogobrojnim teškoćama i izazovima. Progovorio je i o misnim nakanama, svećeničkim oporukama, liturgiji i liturgijskim predmetima župa kao i o upravljanju povjerenim župama te župnim kronikama. Najavio je tradicionalno biskupijsko hodočašće na Trsat koje će biti 13. listopada o.g. i u znaku izvanrednog mjeseca misija te obilježavanje 100. godišnjice smrti sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića.

Nakon zajedničke rasprave, o potonjoj proslavi ove značajne obljetnice smrti biskupa Mahnića detaljnije je izvijestio postulator mr. Saša Ilijić. Najavio je je kako će proslava započeti već ove godine 14. prosinca kada će u Krčkoj katedrali biti prigodni program te svečano misno slavlje koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić. Toga će dana naša biskupija proslaviti i 30. obljetnicu njegova biskupskog posvećenja za biskupa koadjutora krčkog. Postulator je najavio i prigodna korizmena hodočašća dekanatâ na grob sluge Božjega kao i križni put koji će, inspirirani Mahnićevim mislima, sastaviti naši svećenici. Ovome se pridružuje i tradicionalno hodočašće djece na grob biskupa Mahnića 4. travnja 2020., izložba o sl. Božjem u Katedralnoj riznici u Krku te približavanje lika i djela sluge Božjega vjernicima, za što se priprema raznovrstan prigodni materijal. Kulminaciju Mahnićeve godine koja će se sva odvijati pod geslom „Više svjetla!“ sačinjavat će Međunarodni znanstveni simpozij 12. prosinca 2020. te završna svečana proslava sljedećeg dana, u nedjelju 13. prosinca 2020. u Krku. U ponedjeljak 14. prosinca 2020. svečana sveta misa bit će slavljena u Zagrebačkoj katedrali.

Uslijedili su izvještaji povjerenika te najave događanja u novoj pastoralnoj godini.

Print Friendly, PDF & Email