Hodočašće žena u Zagreb o smrtnom danu sl. Božje Marice Stanković

Ovogodišnje, jedanaesto hodočašće Apostolata za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije u Zagreb o smrtnom danu službenice Božje Marice Stanković, u utorak 8. listopada 2019. održalo se pod geslom „Čipka Katoličke akcije“. Odazvalo mu se 80 žena u dva autobusa koje su predvodili mons. Antun Toljanić, župnik Drage Bašćanske i vlč. Milivoj Guszak, župnik Rasopasna, uz pomoć voditeljice Apostolata Mirjane Žužić.

Lijepo, sunčano, mada pomalo prohladno vrijeme pratilo je hodočasnice tijekom cijeloga dana. Putovanje autobusom do Zagreba iskorišteno je da bi se ženama približila ovogodišnja tema hodočašća. Naime, kako naša Biskupija o smrtnom danu sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića 14. prosinca 2019. otvara stotu obljetnicu njegove smrti, bila nam je želja objediniti djelo Katoličke akcije kojoj je promotor bio biskup Mahnić, a u život su je među mladima proveli bl. Ivan Merz i sl. Božja Marica Stanković.

Ovom idejom vođene, pošle smo najprije do crkve sv. Franje Ksaverskog, na zagrebačkom Ksaveru gdje je mons. Toljanić predvodio kratku pobožnost za naše biskupe i svećenike, te smo u tišini, jedna po jedna, obišle kapelu Gospe Lurdske u kojoj je naš biskup Mahnić počivao od 1929. do 2002. godine, noseći u srcu molitvu za naše duhovne sinove.

U blizini ove crkve je i kuća Suradnica Krista Kralja – prvog laičkog instituta u Hrvatskoj koji je osnovala s. Marica, pa smo tu, po 10. put, primljene s ljubavlju te okrijepljene za nastavak hodočašća.

Sljedeća nam je destinacija bio Mirogoj gdje smo se pomolili najprije pred kanoničkom grobnicom u kojoj je naš biskup Mahnić počivao od svoje smrti do preseljenja na Ksaver. Potom smo se zaustavile, te uz pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“, pomolile na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, pa onda pošle do groba s. Marice. Predale smo joj sve svoje nakane i želje, te produžile do grobnice franjevaca u kojoj počiva o. Bonaventura Duda, a onda i do grobnice oo. Trećoredaca gdje smo se prisjetili poznatih nam fratara koje smo poznavali iz Krka, Glavotoka i Porta.

Praćene mirom Mirogoja, autobusom smo otišle do Kaptola gdje smo, nakon slobodnog vremena, u Katedrali sudjelovale na listopadskoj pobožnosti – molitvi krunice obogaćenoj razmišljanjima s. Marice koju su predvodili bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije, a zatim i na sv. misi koju je u koncelebraciji s još 8 svećenika – štovatelja službenice Božje Marice Stanković – ove godine predvodio vlč. Josip Drvoderić, župnik Goričana.

Na kraju slavlja nama i svim ostalim hodočasnicima obratio se o. Vinko Mamić, postulator kauze, te zahvalio svima koji su svojom prisutnošću obogatili misno slavlje u prepunoj Katedrali.

Umorne, ali pune utisaka, vratile smo se kućama u kasnijim večernjim satima. Izvlačenjem brojeva, svaka je od nas na dar dobila i jedan ručno heklani komadić čipke, kao podsjetnik da je potrebno svojim životom nastaviti „heklati“ čipku Katoličke akcije.

Mirjana Žužić

Print Friendly, PDF & Email