Održan korizmeni susret vjeroučitelja

U Krku je u subotu, 5. ožujka, održan skup vjeroučitelja Krčke biskupije. Nakon iznenadne smrti predstojnika Katehetskog ureda vlč. Antona Peranića, ovu je službu preuzeo vlč. Zvonimir Seršić koji je zajedno s  biskupom Ivicom Petanjkom vodio, animirao i moderirao ovaj skup .

Nakon kratkog predstavljanja, vlč. Seršić je predstavio temu susreta: Tematske jezgre koje valja produbiti u sinodalnom hodu. Ovaj je proces u našoj biskupiji započeo u listopadu 2021. i nakon toga je išao kapilarno po župama. Pojedini su župnici poslali svoje osvrte, a jedan kvalitetan osvrt i razmišljanje na temu sinodalnog puta je i pročitan. Potom su vjeroučitelji upoznati s rezultatima ankete o istoj temi koja je provedena među krčkim srednjoškolskim vjeroučenicima.

Bio je to povod dinamične rasprave u kojoj se promišljalo koliko smo zapravo spremni na iskorak i na promjene obzirom na zahtjeve i tendencije koje se stavljaju pred Crkvu, a često su u proturječju s Evanđeljem.  Predloženo je da se bolje promisli pastoral turista i bolesnika, čuo se poziv na molitvu i post koji bi pratili rad Sinode, otvoreno je pitanje vjeronauka u školi i njegova odnosa prema podjeli sakramenata. Više puta je naglašeno kako nam nedostaje kvalitetna komunikacija, osobito između klera i laika. Vjeroučitelji su istaknuli potrebu da se na pastoralnim vijećima raspravlja o temama sinodalnog puta i da se ozbiljnije shvaća i uvažava mišljenje laika izraženo na tim susretima.

Otac biskup je naveo određene probleme koji se u pastoralu javljaju i na koje nije lako odgovoriti stoga bi cilj ovog sinodalnog puta mogao biti da nakon ove godine barem vidimo kako stoje stvari u našoj biskupiji i što treba mijenjati. Treba ići ljudima u susret, ali nikada protiv Evanđelja.

Nakon popodnevnog susreta je u katedrali slavljena sveta misa o 25 godišnjici smrti biskupa Karmela Zazinovića. Misu je predslavio otac biskup koji je u propovijedi o Mateju cariniku više puta naglasio da se Isus nikada nije distancirao ni izolirao od grešnika. Nikada nije ljude dijelio na mi i oni. Po uzoru na njega i mi tako trebamo činiti, ne postoji mi i oni, nego uvijek sami mi, naglasio je o. biskup. Pozvao je vjeroučitelje da budu autentični svjedoci i da se ne obeshrabre.

Svetom misom i molitvom Pokoj vječni za preminulog vlč. Peranića završio je još jedan korizmeni susret krčkih vjeroučitelja.

Tekst: Dubravka Buničić
Fotografije: s. Ružica Dodig

Print Friendly, PDF & Email