Slavljena sveta misa povodom 25. godišnjice preminuća biskupa Karmela Zazinovića

Povodom 25. godišnjice smrti krčkog biskupa Karmela Zazinovića, biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je u subotu 5. ožujka u krčkoj katedrali koncelebrirano misno slavlje.

U homiliji je, temeljeći je na pročitanom evanđelju, biskup poručio:

“Kad je Isus proveo vrijeme u društvu Levija carinika i njegovih prijatelja, što je drugo mogao očekivati nego prezir i osudu svojih ljutih protivnika farizeja i pismoznanca kojima je njegovo ponašanje i druženje s takvima bio dodatni argument protiv njega kao Sina Božjega. Ako ćemo biti iskreni, i mi bismo stali i stajemo na stranu farizeja. Mi, koji sebe držimo za dobre kršćane, u prosuđivanju i osuđivanju drugih nismo se od farizeja pomaknuli ni jedan jedini milimetar nabolje. Na takve osude Isus još nadodaje ulje i kaže: »Nisam došao radi pravednika nego radi grešnika. Grešnici će vas preteći u Kraljevstvu nebeskom. Oni će se spasiti, a vi nećete.«

U nama se stvara jedna čudna slika i gorčina prema Isusovom ponašanju koji kao da bagatelizira i prezire naš trud i muku koju vodimo sa samima sobom da budemo dobri, da budemo na nekoj određenoj moralnoj visini, a znademo koliko to iziskuje truda i napora i rada na nama samima.

Otkud i zašto ta napetost između Isusa, koji je Bog, svet, savršen, dobar i svih onih, i svih nas, koji mislimo, kad se sve zbroji i oduzme, da nismo tako loši. Ne pravimo neke javne skandale, nismo na sablazan drugima, radimo, molimo se, nikoga ne diramo… Zašto nas Isus onda proziva i zašto javne grešnike stavlja ispred nas i obećava raj prije njima nego nama?

Odgovor bi mogao biti samo jedan: zato što smo se mi ili zato što su se oni koji sebe smatraju svetima i dobrima izdvojili i izdigli iznad i od drugih.

Svako zlo na svijetu počinje podjelom. Čim smo se počeli dijeliti na mi i oni, gotovo je. Među nama je nastala provalija, nema mosta, nema prijelaza. Samo mi i vi. A podjela gotovo isključivo dolazi od onih koji sebe smatraju boljima, pametnijima, bogatijima, uspješnijima.

Prema onom što nam je predalo njegovo evanđelje za Isusa postoji samo jedna strana: mi. Svi smo mi MI. Sav svijet je mi. Svi smo na ovaj ili onaj način grešni i dobri, ali potrebni Božjeg milosrđa i spasenja.

On, kao Sin Božji, kao Bog sam, sav svet i savršen, nikada nije s prezirom pogledao grešnika. Nikad se nije distancirao niti izolirao od grešnika. Jer da se distancirao onda bi se morao distancirati od cijelog čovječanstva. Onda nikad ne bi postao čovjekom, jer gdje li to na svijetu ima čovjek koji je sav svet i savršen?

Farizeji su uistinu nastojali živjeti i živjeli su po Božjem zakonu, pa kako to da su sudjelovali u Isusovoj osudi i smrti? Kako savršen i svet čovjek može oduzeti život drugome?

Zašto ovo evanđelje čitamo na samom početku korizme? Da se prepoznamo da smo svi grešnici. Da je korizma za sve. Svi se trebamo i moramo obratiti. Ne upiri prstom u drugoga nego u sebe.

Danas je i 25. godišnjica smrti biskupa Karmela Zazinovića. Samom svojom službom biskup postaje učitelj u narodu. Preuzima veliku odgovornost na sebe i rizik. Kako ćeš učiti? Služeći!

To je bilo biskupsko geslo biskupa Karmela: Ministrare – Služiti.

Kad služiš, ako to činiš svjesno, slobodno i s ljubavlju, ne možeš pogriješiti. U služenju se ne može pogriješiti. To ne znači da nećeš biti kritiziran, prozivan, ogovaran.

Isus je rekao da je došao služiti i služio je svim svojim bićem, a završio je na križu. Samo što križ nije bio kraj svega kako su htjeli njegovi razapinjatelji, nego vrhunac služenja po kojem je sav svijet spašen. I u križu i na križu Isus je stao na stranu grešnika. Onih koji su ga razapinjali. Onih koji su se pred svijetom predstavljali kao savršeni, a zatim se pretvorili u ubojice.

Na koncu je opet došlo na Isusovu. Nikad se nije distancirao ni izolirao od grešnika, jer grešnik sam danas ja, a sutra ćeš biti ti. I meni i tebi potrebno je  milosrđe Božje i zato nema mi i vi nego samo mi i uvijek mi.”

Na koncu misnog slavlja, biskup je Ivica sa svećenicima predvodio molitvu na grobu biskupa Zazinovića.

Na misnom slavlju sudjelovali su vjeroučitelji Krčke biskupije koji su toga dana imali svoj korizmeni susret.

Tekst: Irena Žužić
Fotografije: s. Ružica Dodig

Print Friendly, PDF & Email