Održan preduskrsni plenarni svećenički sastanak

U srijedu 20. ožujka u Krku je održan preduskrsni plenarni sastanak koji je, uz krčkog biskupa mons. Ivicu Petanjka i biskupa u miru mons. Valtera Župana, okupio pedeset i petoricu svećenika i redovnika krčke biskupije.

Sastanak je započeo u katedrali pokorničkim bogoslužjem, klanjanjem i sakramentom ispovijedi. Radni dio sastanka odvijao se u velikoj dvorani Biskupskog ordinarijata.

Nakon što je pozdravio okupljene, generalni vikar mons. Franjo Velčić predstavio je gosta predavača vlč. Leonarda Šardija, svećenika Varaždinske biskupije i tamošnjeg povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Vlč. Šardi održao je predavanje pod temom Pastoral osoba s invaliditetom u župnoj zajednici. U svom izlaganju objasnio je kako je invaliditet, za razliku od bolesti, stanje koje je nepromjenjivo i koje pretpostavlja poseban način življenja i percepcije svijeta u kojem se nalazimo, ovisno o hendikepu koji osoba ima. Upravo zbog toga traži prilagodbu crkvene zajednice kako bi osobe mogle ne samo primati sakramente već biti i aktivni sudionici liturgije i pastoralnog života. Napomenuo je kako čak 40 perikopa evanđelja govori o susretu Isusa s osobama s invaliditetom te kako je Crkva od najranijeg doba bila pozvana na susret i aktivnu brigu za takve osobe što potvrđuju i njezini noviji dokumenti (Lumen gentium, Gaudium et spes…). Ta briga obuhvaća promicanje dostojanstva svake osobe, njezino uključivanje (inkluziju) u zajednicu ali i dodjeljivanje aktivnih uloga u zajednici (bilo u zboru, među čitačima, u vijećima, ketehezama itd).

vlč. Šardi potaknuo je svećenike da iskoriste prigode poput blagoslova obitelji za upoznavanje obitelji osobe s inavliditetom, vide koje su njihove potrebe i želje, da se povežu s postojećim centrima za odgoj i obrazovanje i udrugama na svom području te da potiču na volontarijat, posebno mlade. Prikazao im je kako izgleda višednevna formacija mladih koji se, kroz socijalni angažman ali i duhovni program, osposobljavaju za sudjelovanje u pastoralu osoba s invaliditetom. Također, govorio je i o važnosti okupljanja osoba s invaliditetom, kako međusobno tako i s volonterima, te kako izgleda tijek jednog takvog susreta.

Za kraj, ohrabrio je svećenike na angažman te im naveo i neke specifične potrebe i poteškoće  na koje mogu naići u radu s osobama s invaliditetom, te kako na njih odgovoriti.

Nakon predavanja i rasprave, uslijedila su izvješća ravnatelja Biskupijskog Caritasa te raznih povjerenika koji su okupljene upoznali s proteklim i najavili nadolazeća važnija događanja u Krčkoj biskupiji.

Pred kraj susreta, djelatnice Obiteljskog centra, područne službe Primorsko-goranske županije, predstavile su sudionicima temu udomiteljstva ističući aktualne potrebe i pozivajući župnike na promociju takve skrbi među svojim župljanima.

Završnim obraćanjem i molitvom, biskup Petanjak zaključio je radni dio sastanka.

Print Friendly, PDF & Email