Duhovna obnova volontera župnih Caritasa u “Betaniji”

Caritas Biskupije Krk organizirao je 9. ožujka jednodnevnu korizmenu duhovnu obnovu u Betaniji u Ćunskom, za volontere župnih Caritasa koju je predvodio vlč. Dragutin Goričanec, svećenik Zagrebačke nadbiskupije koji se posebno bavi pastoralom osoba s invaliditetom te ujedno vodi i udrugu Job.

Okupilo se 67 volontera. Nakon riječi dobrodošlice ravnatelja biskupijskog Caritasa vlč. Ivana Milovčića, uslijedio je program. Voditelj vlč. Goričanec svojim svjedočanstvom i bogatim životnim iskustvom kroz duhovni nagovor potaknuo je volontere na razmišljanje i pripravu za sakrament sv. ispovijedi i sv. mise. Posvjedočio je kako je susreo Boga, kako mu je molitva krunice spasila život, zašto su njegovi autobusi crkva na kotačima te kako evangelizira one koji su često puta od društva odbačeni: prostitutke, beskućnike, osobe s invaliditetom i dr. Istaknuo je važnost zajedništva i njegovanja duhovnosti Caritasovi volontera, te kako je ljudima u potrebi, uz materijalnu, još više potrebna duhovna pomoć. Potaknuo je sudionike da svoju patnju prikazuju za one na rubu društva te osvijestio kako nekada i mi prolazimo neke teške situacije u životu kako bi sutra mogli pomoći drugima. Podsjetio je volontere kako se Isus rodio i došao kao svjetlo u najveći mrak, te da smo i mi pozvani donijeti Krista u najveći mrak, onim kategorijama u društvu koje su odbačene, prezrene, zaboravljene… te kako svakome treba dati novu priliku.

Nakon duhovne, uslijedila je i tjelesna okrjepa, zajednički ručak te odlazak u župnu crkvu Maloga Lošinja gdje je volontere dočekao župnik Robert Zubović. Slijedila je pobožnost križnoga puta i ispovijed. Nakon toga je, na povratku kućama u popodnevnim satima, grupa razgledala Osorsku crkvu i mjesto uz doček tamošnjeg župnika vlč. Ivana Katunara. Caritas zahvaljuje volonterima koji su pomogli oko pripreme i realizacije cjelodnevnog programa.

Robert Brozić, djelatnik Caritasa

Print Friendly, PDF & Email