Održan susret redovnika i redovnica Krčke biskupije

Na spomendan blaženog Alojzija Stepinca, a povodom obilježavanja Dana posvećenog života, u krčkoj je katedrali održan susret redovnika i redovnica koji djeluju u Krčkoj biskupiji. Okupilo se tako petnaestak redovnika i četrdesetak redovnica. 

Svetoj misi u 18 sati koju je predvodio biskup Ivica Petanjak prethodilo je predavanje s. Estere Radičević o povezanosti Družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa i blaženog kardinala. Svojim predavanjem, s. Estera je nazočnima približila i herojsko djelovanje Majke Amadeje, čuvene provincijalke u ratno i poratno vrijeme Drugog svjetskog rata, koja je za svoj pothvat spašavanja djevojčice Zdenke nagrađena i naslovom Pravednika među narodima. Navedimo ukratko da je 2006. godine u Đakovo sestrama stiglo pismo gđe Zdenke Grünbaum iz Amerike koja je pod zaštitom majke Amadeje provela skrivena u samostanu u Đakovu godine svoga školovanja od lipnja 1941. do svibnja 1945. godine. Bila je Židovka i rodom iz Osijeka, a Majci Amadeji doveo ju je svećenik Alfred Holender. Ona ju je skrivala pod lažnim imenom i osim majke Amadeje vjerojatno su rijetke sestre znale za pravi identitet djevojčice. Majka Amadeja bila je duboko svjesna činjenice da ovim činom izlaže cijeli samostan smrtnoj opasnosti. Nakon rata, Zdenka je napustila Hrvatsku i živjela u Izraelu i Americi. Godine 2007. posjetila je Đakovo. U znak zahvalnosti pokrenula je postupak kod izraelskih vlasti te ja Majka Amadeja proglašena Pravednicom među narodima i upisana u Jad Vašemu u Jeruzalemu. Svečanost proglašenja održana je u Đakovu 23. ožujka 2009. godine.

Na svetoj misi, na kojoj je  koncelebriralo dvadesetak svećenika, biskup Petanjak istaknuo je u propovijedi kako je prije dvadeset godina, za vrijeme beatifikacije u Mariji Bistrici, sveti Ivan Pavao II. izrekao  rečenicu koja se neprestano ponavlja i provlači kroz sve govore o Stepincu: da je on kompas Crkvi u Hrvata. Ako kompas pokazuje strane svijeta i pomaže čovjeku da se ne izgubi, onda Crkva u našem narodu, ako se ne želi izgubiti i ako ne želi besciljno lutati bespućima ovog svijeta, ne može zaobići Alojzija Stepinca ili da budemo još jasniji: ne može postavljati nekog drugog temelja koji već nije postavljen ili koji ne bi imao isti Stepinčev sadržaj, naglasio je biskup Ivica i dodao da zato blaženi Alojzije Stepinac nije samo blagdan koji se spominje i slavi, nego je program života koji se mora ostvariti.  Redovnicama i redovnicima je između ostalog  posvijestio da bi oni po svom slobodnom izboru i predanju morali biti najsvetiji dio Crkve Kristove, a to je moguće samo pod jednim uvjetom: ljubeći Red ili zajednicu i družbu koju su izabrali/le. Nakon svete mise ugodno je druženje nastavljeno u dvorani Biskupije.

ZBD

Foto: IŽ

Print Friendly, PDF & Email