Caritas Biskupije Krk u pohodu Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Karitativna povezanost našeg biskupijskog Caritasa i Vrhbosanske nadbiskupije započela je nakon domovinskog rata i to pomaganjem župe Cer u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. 

Ova se karitativna linija razvijala kroz nekoliko godina, onda je utihnula. Novi pomak na planu karitativne povezanosti ovih dviju dijeceza predstavlja povezivanje preko biskupijskih Caritasa.

Na poziv ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. don Mirka Šimića, upućenog ravnatelju Caritasa biskupije Krk, jedna je delegacija našeg Caritasa pošla u pohode Caritasu u Sarajevo. Delegaciju su, uz ravnatelja Caritasa Krk, sačinjavali članovi župnog zbora, župnih vijeća i pridruženih članova iz župe Vrh.

Program pohoda obuhvatio je dva dana: subotu 3. i nedjelju 4. veljače. Prvog dana delegacija se upoznala s raznovrsnim programima i projektima koje provodi Caritas Vrhbosanske nadbiskupije u njihovim objektima i institucijama, kao i kroz video prezentaciju predstavljenim  projektima na terenu nadbiskupije. U popodnevnim satima bila je prigoda za razgledavanje Sarajeva pod vodstvom caritasovih djelatnica i djelatnika, a navečer slavlje sv. Mise u kapelici Drinskih mučenica u središnjici Caritasa te blagoslov grla uz spomendan sv. Blaža.

Na večeri se u Caritasovom objektu priključio i nadbiskup sarajevski, kardinal Vinko Puljić, koji je prisutne upoznao sa prilikama u svojoj nadbiskupije, što je u slušateljima pobudilo duboke osjećaje kako se to vidjelo i iz postavljenih mu pitanja. Tom prigodom ravnatelj Milovčić uručio je ravnatelju Šimiću donaciju Caritasa biskupije Krk od 100.000 kn za dom za umirovljenike koji grade, a nosit će ime utemeljitelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije nadbiskupa dr. Ivana Evanđeliste Šarića.

U nedjelju su članovi delegacije pohodili župu Gromiljak u općini Kiseljak gdje je ravnatelj Milovčić, uz koncelebraciju ravnatelja Mirka Šimića i župnika Iliju Karlovića  predvodio pučku sv. Misu i uputio riječ kršćanske podrške i ohrabrenja okupljenim vjernicima iskazujući im blizinu, suosjećanje i solidarnost. Pod Misom je milozvučno pjevao zbor iz Vrha, koji je u vedrom i raspjevanom raspoloženju nastavio susret i pred crkvom nakon Mise. Posjet se nastavio pohodom gradilištu doma Ivan Ev. Šarić.

Nakon ručka u Caritasovoj središnjici brzo se primaklo vrijeme za povratak.

Sve viđeno i doživljeno, počevši od gostoprimstva, ljubaznosti  i uslužnosti domaćina koji su se maksimalno angažirali da sve protekne u najboljem redu, preko organizacije susreta i prezentacije Caritasa i njegovih djelatnosti, ostavilo je dubok trag radosti, povezanosti, prijateljstva među svim sudionicima.

Uzvratni susret u našoj biskupiji bit će nova prilika za osvježenje sjećanja i obnovu povezanosti.

I. M.

Fotogalerija

Fotografije: Lurda Žužić
(foto br. 1 preuzeta sa: http://caritas-sarajevo.ba)

Print Friendly, PDF & Email